„Te mit csinálnál, ha a gyerekedet bántanák?” - Három év 3 hónap börtönre ítélték a halált okozó apát

Az elsőfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék a 2024. június 3-án tartott tárgyalásán halált okozó testi sértés bűntette miatt 3 év 3 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, akik 2023 tavaszán olyan súlyosan bántalmazott egy másik férfit, hogy az később belehalt a sérüléseibe. 

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a húszas évei közepén járó vádlott férfi 2023. április 9-én este részt vett a község művelődési házában rendezett húsvéti locsoló bálon. A vádlott a rendezvényre magával vitte hétéves kiskorú fiúgyermekét is. A bálon jelen volt a hatvanéves sértett is, akit a vádlott falubeli lakosként látásból ismert. 

2023. április 10-én 1 óra előtt néhány perccel szólt a vádlottnak a gyermeke, hogy „a bácsi bántott”, miközben az ekkor már erősen ittas sértettre mutatott. A vádlott kérdésére gyermeke azt válaszolta, hogy „csak szavakban” bántott a bácsi. A szintén ittas állapotú vádlott emiatt számon akarta kérni a sértettet, ezért kihívta őt az épület elé. A művelődési ház teraszán a sértett tagadta, hogy megsértette vagy bántotta volna a gyermeket, mire a vádlott bal lábbal, egy alkalommal combon rúgta a sértettet. Az épület előtti lépcsőn tartózkodó személy – észlelve, hogy a vádlott bántalmazni akarja a sértettet – kettejük közé állt és csitítani próbálta a vádlottat. Utóbbi erre azt kérdezte tőle: „te mit csinálnál, ha a gyerekedet bántanák?”. A sértett a vádlott indulatos magatartására nem reagált, hanem gyalogosan hazaindult. Ekkor a vádlott hirtelen elkezdett futni a sértett után, majd miután utolérte, egy alkalommal, két kézzel meglökte a mellkasán, amitől az észlelhetően erősen ittas állapotban lévő sértett hanyatt esett, az ott lévő szegélykőtől 2,5 méter távolságra a betonozott úttestre. A lökéstől eleső sértett a fejét ért nagy erejű ütődéstől azonnal eszméletét vesztette. A sértett elesését és a fejéből származó vércseppeket látva a vádlott azonnal kiabált, hogy valaki hívjon mentőt. 

Az elszenvedett bántalmazás, ellökés következtében a sértett többek között nyakszirtcsonti koponyatörést, keményburok alatti és pókhálóhártya alatti vérzést, homlok- és halántéklebenyi agyzúzódásokat, agyduzzanatot, következményes agylágyulást szenvedett. A kiérkező mentők a sértettet kórházba szállították, ahol azonban a szakszerű orvosi ellátás ellenére 2023. május 9-én elhunyt. A sértett halálának közvetlen oka a koponyatörés, agyduzzanat, következményes heveny keringési elégtelenség volt, amely utóbbihoz jelentős mértékben hozzájárult a fennálló kombinált szívbetegsége és tüdőgyulladása is. Az elszenvedett fejsérülések és a halálos eredmény között ok-okozati összefüggés volt.

A cselekményét beismerő és őszintén megbánó vádlott feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés 2/3-ad részének kitöltését követően bocsátható.

Az ítélet nem jogerős, a jogorvoslat tárgyában a nyilatkozat megtételére az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fenn, míg a vádlott és védője tudomásul vette.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !