Súlyosította a törvényszék mozdonnyal ütköző autós büntetését

A Veszprémi Törvényszék a Tapolcai Járásbíróság ítéletét megváltoztatva – a már korábban kiszabott 375 000 forint pénzbüntetés mellett – nyolc hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől azt a budapesti férfit, aki a fénysorompó tilos jelzését figyelmen kívül hagyva mozdonnyal ütközött.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott személygépkocsival közlekedett derült időben, nappali világosságban, száraz aszfalt útburkolaton, gyenge forgalom mellett, utast nem szállított, a biztonsági övet használta.

Haladása során egy lakott területen belül található, fénysorompóval biztosított vasúti átjáró kereszteződéséhez érve a fénysorompó tilos jelzése ellenére megállás nélkül behaladt a vasúti átjáróba. Ennek következtében a járműve elejével nekiütközött a vasúti pályán Tapolca irányából Balatonfüred irányába közlekedő, Tapolcáról-Budapest Déli pályaudvarra tartó, mozdonyból és a hozzákapcsolt 5 db személykocsiból álló vasúti szerelvény mozdonya bal oldalának. A baleset következtében személyi sérülés nem történt. A mozdonyban és a személygépkocsiban anyagi kár keletkezett, a vádlott cselekményével a vasúttársaságnak 200 ezer forintos kárt okozott.

A baleset következtében egy menetrend szerinti vonat részlegesen, egy pedig teljesen kimaradt; helyette vonatpótló busz közlekedett. Az esemény összesen 101 perc járatkésést eredményezett.

A súlyosítás okaként a törvényszék a bűncselekmény elszaporodott voltát, és – az elsőfokú eljárás során figyelembe nem vett – KRESZ rendelkezését jelölte meg, mely szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. Továbbá a vasúti átjáró megközelítésekor, illetve a vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. Kiemelte a törvényszék azt is, hogy a KRESZ egyik alapvető szabályát szegte meg a vádlott, illetve, hogy a vasúti közlekedés rendjét megzavarta azzal, hogy egy vonat részlegesen, egy pedig teljesen kimaradt.

Az ítélet jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !