Öt kutya majdnem halálra marcangolt egy férfit Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy férfi és egy nő ellen súlyos testi sértés és állatkínzás miatt. Az elkövetők kutyái a drótkerítésen kimászva rátámadtak egy férfira, életveszélyes sérüléseket okozva.

A vádirat szerint a férfi és a nő egy borsodi településen lévő családi házban laknak, ahol öt közepes termetű kutyát tartottak. A vádlottak figyelmetlenségből nem gondoskodtak megfelelően az ebek őrzéséről, szökésük megakadályozásáról. Az állatok egy nap a drótkerítés alján kikapart lyukon keresztül kimásztak, és a közterületen tartózkodó férfira rátámadtak, testszerte megharapták, közvetlenül életveszélyes sérüléseket okozva. A sértett életét csak az időben érkezett, szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg.

A gazdák a cselekményt megelőzően a kutyákat kisméretű kennelben tartották, többször láncra kötötték, az ebeken verekedések miatti harapásból származó sebek voltak, nem voltak beoltva veszettség ellen. Amikor a kutyák kiszöktek, vadonélő állattal kapcsolatba kerülhettek volna, és halálos betegségnek minősülő veszettséget kaphattak volna el.

A vádlottak a szukát idő előtt tenyésztették, valamennyi kutya kennelbetegségben szenvedett, szocializálatlanok voltak, falkaszellemben éltek. Az állattartói kötelességek elmulasztása a kutyáknak hosszantartó fájdalmat okozott, maradandó egészségkárosodásukat vagy pusztulásukat eredményezhette volna.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottakkal szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott. (Fotó: Tények)