Karácsony Gergely: a Fidesz újra világossá tette, hogy számukra a nők a politikában egyszerű sakkfigurák, akiket egyszerűen le lehet venni

Lelepleződött a hatalmi trükk: Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje valójában a Fidesz jelöltje - kommentálta Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje Budapesten sajtótájékoztatón azt, hogy Szentkirályi Alexandra, a kormánypártok jelöltje péntek reggel bejelentette visszalépését Vitézy Dávid javára.

Karácsony Gergely azt mondta: a választási kampány első percétől világos volt számára, hogy Vitézy Dávid valójában a Fidesz felkérésére, a kormánypárt gazdasági és hatalmi szándékainak megfelelően indul a választáson. Az is világos volt számára, hogy Szentkirályi Alexandra nem csinálja végig a kampányt - tette hozzá.

A politikus szerint az, hogy a Fidesz az utolsó pillanatban módosította a választási szabályokat és visszalépteti a jelöltjét, világossá teszi, hogy "nincsen semmilyen üzenete a budapestiek számára".

"Lelepleződött a hatalmi trükk, és ma teljesen világosan két alternatíva között választhat Budapest: a hatalom embereit, vagy pedig az emberek hatalmát választhatja" - fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely azt mondta: nagyon sajnálja azokat a budapesti szavazókat, akiket "elárultak az elmúlt hetekben", továbbá sajnálja a Fidesz szavazóit is, akiket "félrevezettek és manipuláltak".

Sajnálatát fejezte ki azért is, mert - mint mondta - a Fidesz újra világossá tette, hogy számukra a nők a politikában egyszerű sakkfigurák, akiket egyszerűen le lehet venni, "legyen szó igazságügyi miniszterről, köztársasági elnökről, vagy pedig főpolgármester-jelöltről".

Karácsony Gergely azt mondta: sajnálja azokat az ellenzéki érzelmű szavazókat is, akiket Vitézy Dávid csapott be. Ők azt hihették, hogy Vitézy Dávid indulása valóban a városról szól, és egy várospolitikai víziót támogatnak, de valójában "csak egy gonosz hatalmi játszma eszközeivé váltak" - tette hozzá.

A főpolgármester szerint a mai naptól még világosabb: "nincs két Fidesz". "Egy Fidesz van, amely különböző hangszereken játszik, amely különböző bábukat tesz a sakktáblára azért, hogy félrevezesse az embereket, (...) és amelynek a célja az, hogy megőrizze a hatalmát és megőrizze a gazdasági érdekeit" - fogalmazott.

Karácsony Gergely szerint Vitézy Dávid "kiváló" választás a Fidesz gazdasági érdekeinek a megvédése szempontjából, hiszen "az elmúlt években ezt a rendszert szolgálta ki minden döntésével".

Vitézy Dávid nem tagadata meg a múltját, "nem zárta ki a Fidesszel való közös kormányzást", a személyes sértettségén kívül semmilyen kritikája nem volt a kormány működésével kapcsolatban - mondta.

Karácsony Gergely kiemelte: ahogy nincsen két Fidesz, úgy nincs két ellenzék sem. "Egy, igaz sokszínű, de egységes ellenzék van, amelyhez olyan politikusok tartoznak, akik ebben a pillanatban teljesen világossá tették, hogy melyik oldalon állnak: a NER oldalán, vagy pedig a szabad Budapest oldalán" - mondta.

Mint kifejtette, Vitézy Dáviddal nem akar együttműködni a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum, valamint Magyar Péter sem, aki - szavai szerint - a Fidesz médiahekkjének nevezte az indulását.

"Vitézy Dávid oda navigálta magát ahonnan érkezett, vissza a Fideszhez" - jelentette ki Karácsony Gergely.

Kifejtette, tudja, hogy sok budapesti azért szimpatizált Vitézy Dávid "most lelepleződött politikai projektjével", mert az gondolták: jó lenne, ha Budapesten egy kicsit többet tudnánk fókuszálni a valódi várospolitikai ügyekre.

Azt üzente nekik: higgyék el, ő "a leginkább érdekelt abban, hogy ez a fordulat bekövetkezhessen". Ehhez azonban - mint mondta az kell, hogy a fővárosi önkormányzat ne legyen folyamatos támadások alatt, a kormány ne akarja a "földdel egyenlővé tenni ezt az önkormányzatot". Ehhez az kell, hogy értelmes vitákat tudjunk folytatni arról, hogy hogyan lesz Budapest még zöldebb, még szabadabb és még szolidárisabb - jelentette ki a főpolgármester.

Karácsony Gergely szólt arról, nem állítja azt, hogy "ez a város a következő években teljes mértékben meg tudja valósítani azokat az ambíciókat, amik bennünk vannak". Azt ígérte, hogy a megszerzett európai uniós forrásokat arra használják, hogy "Budapest egy szabadabb, zöldebb, szolidárisabb hely legyen".

Továbbá azt is ígérte, hogy nem engedi vissza a Fideszt ebbe a városba, és kiállnak minden olyan társadalmi csoporttért, amelyet ez a kormány meggyaláz, és minden olyan ügy mellett, amely a szabad Budapest számára fontos.

Karácsony Gergely kijelentette: meg fogja akadályozni azokat a beruházásokat, amelyek "tönkreteszik" Budapestet, és megvédik a művelődési házakat és a színházakat.

Hangsúlyozta azt is, hogy a főpolgármester-választásnak van érdemi tétje, és arra kért mindenkit, hogy ne hagyja magát félrevezetni.

Kérdésekre válaszolva a főpolgármester elmondta, szerinte az esélyeit nem befolyásolja a visszalépés, amellyel szerinte a Fidesz hozzájárult ahhoz, hogy még több ellenzéki szavazó nagyon fontosnak érezze a választáson való részvételt.

A képlet bizonyos szempontból sokkal tisztább, hiszen két világos választás van: az egyik az, hogy megőrizzük az emberek hatalmát Budapest élén, vagy Budapestnek egy olyan főpolgármesterrel kell beérnie, aki a hatalom embere lesz - mondta Karácsony Gergely, aki szerint most tízezrével pártolnak el Vitézy Dávidtól.

Közölte azt is, nem számol azzal, hogy a városvezetés része lesz Vitézy Dávid. (MTI / Fotó: Máthé Zoltán)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !