Egy baranyai kis községben csaptak le a NAV nyomozói a családja által is tevékenyen támogatott dohánydílerre

Illegális dohánykereskedőket fogtak el Baranyában - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal régiós igazgatóságának sajtóreferense kedden az MTI-vel.

A pénzügyőrök több mint húszezer doboz cigarettát és csaknem másfél mázsa vágott dohányt, továbbá egy luxusautót foglaltak le - tudatta Kuperczkó Adrienn közleményében.

A nyomozás üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás és költségvetési csalás gyanúja miatt indult, az eljárás során öt embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük a szállítót és a megrendelő dílert le is tartóztatták - írta.

A nyomozás eddigi adatai szerint a fő gyanúsított férfi nagy mennyiségben vásárolt adózás alól elvont, magyar adójegy nélküli dohánytermékeket, amelyek szállításában egy rejtekhelyes teherautóval rendelkező társa segített.

A nagy mennyiségű csempészholmit a díler saját lakcímén tárolta, a termékeket pedig kiterjedt vevőköre részére jelentős haszonnal értékesítette. A NAV nyomozói egy baranyai faluban ütöttek rajtuk egy szállítmány érkezése után, majd a díler fiatal élettársával közös lakhelyén és garázsában, illetve a férfi szomszédságában élő idős édesanyja házában kutattak az illegális dohánytermékek után - közölte.

A férfi anyjánál nem volt olyan helyiség, amelyben ne találtak volna adózás alól elvont terméket. A férfi garázsában egy nagyértékű - a felesége nevén lévő, vélhetően a nyereségből vásárolt - Mercedes AMG GT-53 típusú autóra is bukkantak - áll a közleményben.

A nyomozás többek között azt is kiderítette, hogy a férfi 2003 óta nem nyújtott be szja-bevallást, 2009 óta bejelentett munkahelye sem volt, legális forrásból származó bevétellel évek óta nem rendelkezett.

A baranyai pénzügyőri megmozdulással közel egy időben, Hajdú-Bihar vármegyében is kutattak az észak-alföldi nyomozók, az elkövetőkhöz köthető címeken.

Az intézkedéssorozat során mintegy 22 ezer doboz különböző márkájú cigarettát és 145 kilogramm vágott dohányt, valamint vagyonbiztosítás keretében egy platós csempészautót, egy luxusautót, illetve a vásárlás ellenértékeként hozott sokmillió forint készpénzt is lefoglalták a nyomozók.

Közölték: a hozzávetőleg 50 millió forint értékű lefoglalás teljes mértékben fedezi az okozott vagyoni hátrányt.