Bosszúból akarta felgyújtani haragosa házát egy szabolcsi férfi

Emberölés bűntettének kísérlete miatt tizenhárom év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt a vádlottat, aki molotov koktélt dobott haragosa házára.

Az ítélet tényállása szerint a vádlott egy Szabolcs vármegyei település utcáján összeverekedett a sértettel és annak testvérével, majd két nappal később az éjszakai órákban azzal a céllal, hogy e tettlegesség miatt elégtételt vegyen, elment a sértett és a családja által lakott lakáshoz. Ennek során a R.Cs. vádlott magával vitt egy benzinnel teli üvegpalackot is, aminek a nyakába egy papírt tett, majd azt meggyújtotta és az így készült molotov koktélt a ház homlokzatára dobta.

A palack darabokra tört, lángra lobbantotta a stablondeszkát és egy műanyag burkolatú elektromos kötődobozt, továbbá a kiömlő benzin meggyújtotta a szomszéd udvarán álló trambulint is.

A házban tartózkodók észlelték a tüzet és az égő szarufát vízzel eloltották.

A vádlott által előidézett tűz a sértettek életét közvetlenül veszélyeztette, a halálos eredmény kialakulását csak a sértett tűzoltása akadályozta meg.

Az ítélet nem jogerős, míg az ügyész súlyosításért, addig a vádlott enyhítésért, védője pedig eltérő minősítésért fellebbezett.