Beharangozó: Lengyelország - Hollandia

Az 1988-ban győztes Hollandia vasárnap bemutatkozik a németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörében.

A vasárnapi játéknap 15 órakor a hamburgi Hollandia-Lengyelország mérkőzéssel veszi kezdetét. A két csapat világversenyen most találkozik először. Az egymás elleni örökmérlegük a lengyelek szempontjából három győzelem, hét döntetlen és kilenc vereség, de legutóbb 1979-ben tudtak győzni. Azóta már 12 meccsen nyeretlenek a hollandok ellen, akiknek ez a leghosszabb veretlenségi sorozatuk egy adott ellenféllel szemben.

Legutóbb 2022-ben a Nemzetek Ligájában találkoztak: Rotterdamban 2-2-es döntetlent játszottak, Varsóban 2-0-ra győztek a hollandok.

A lengyelek tavaly szeptemberben kaptak ki legutóbb, akkor szövetségi kapitányt váltottak, és azóta nyolc meccsen maradtak veretlenek Michal Probierz irányításával. A mostani az ötödik Európa-bajnokságuk - legjobb eredményük a 2016-os negyeddöntőbe jutás -, de eddig csak egyszer, 2016-ban tudtak győzelemmel rajtolni, amikor 1-0-ra nyertek Észak-Írország ellen.

A legjobbjaik közül a 150 válogatott mérkőzéssel és 82 góllal egyaránt csúcstartó Robert Lewandowski combsérülés miatt nem játszhat vasárnap, Arkadiusz Milik pedig térdsérülés miatt nem is tagja a keretnek. A benevezett futballisták közül Karol Swiderski, Sebastian Walukiewicz, Taras Romanczuk, Nikola Zalewski, Michal Skoras, Bartosz Salamon, Jakub Kiwior és Kacper Urbanski is sérüléssel bajlódott a közelmúltban.

A jelenlegi holland keret egyetlen tagja sem élt még 1988-ban, amikor a nagy elődök - többek között a jelenlegi szövetségi kapitány Ronald Koeman - megnyerték az Európa-bajnokságot, amelyet szintén Németországban (az NSZK-ban) rendeztek. A hollandok a legutóbbi hét világversenyükön hatszor megnyerték az első meccsüket. Az ő legnagyobb hiányzójuk Frenkie de Jong, a Barcelona középpályása, akinek a bokája még áprilisban sérült meg. Rajta kívül Teun Koopmeiners sem lehet ott a tornán. (MTI)