Baltával verte agyon szállásadóját egy 19 éves szabolcsi férfi

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség vádat emelt azzal a fiatal férfivel szemben, aki baltával ölte meg szállásadóját. 

A vádirati tényállás szerint a sértett egyedül élt Nyírmihálydiban egy családi házban, amelynek nyárikonyhájába befogadott egy nőt, akivel együtt beköltözött a 19 éves fia és annak 14 éves élettársa.

A fiú 2022. június 29-én, éjszaka, magához vett egy kisbaltát, rátörte az ajtót a szállásadójára azért, hogy a pénzét, és személygépkocsijának indítókulcsát megszerezze. A sértett a zajra felébredt, ekkor a fiatal a baltával és puszta kézzel test szerte ütlegelte. A támadás olyan lehengerlő volt, hogy a férfi megpróbált védekezni, de eszméletét veszítette. A támadó ekkor magához vette a sértett autójának indítókulcsát, személyes iratait, 157.000 forintot és egy telefont. A fiatal magára hagyta a súlyos sérültet, belenyugodva abba, hogy a bántalmazásba belehalhat.

A vádlott a lakóház udvarán parkoló személygépkocsit elkötötte, azonban ittassága és gyakorlatlansága miatt csakhamar nekihajtott egy fém oszlopnak, és egy bokros területre csapódott, ahol felgyújtotta az autót.

Ezután a fiatal visszament anyjához és élettársához, akiknek beszámolt a történtekről, majd bementek a lakóházba. Az anya a bűncselekmény nyomait próbálta feltakarítani, valamint elrejtette az ellopott készpénzt. Az élettárs elégette a kisbalta nyelét, kimosta a párja véres ruháit, azonban a sérült férfinak egyikük sem segített.

5 óra körül az égő autó miatt a lakók értesítették a rendőrséget, akik másfél óra múlva találták meg az ágyon eszméletlenül fekvő, erősen vérző sértettet. Azonnal kórházba szállították, de a kórházi ellátás ellenére néhány hét múlva meghalt.

A főügyészség a fiatal felnőttet nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével, magánlaksértéssel, jármű önkényes elvételével, ittas vezetéssel, rongálással és okirattal visszaéléssel vádolja. Tettéért - beismerése esetén – 22 év fegyházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség. Az anyával szemben bűnpártolás és segítségnyújtás elmulasztása a vád, ezért felfüggesztett szabadságvesztés az ügyészség indítványa, míg a fiatalkorú élettársat bűnpártolásért javítóintézetbe küldené.