Autóval üldözte, majd leszorította az útról élettársa szeretőjét egy férfi Múcsonyban

A Miskolci Törvényszék ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki élettársa szeretőjét autójával üldözte, majd a vád szerint az útról leszorította.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott élettársa legalább egy éven keresztül viszonyt folytatott a sértettel. A vádbeli napon a nő együtt volt szeretőjével, akitől hajnalban indult haza Múcsonyba. A sértett szeretett volna a nő hazaérkezéséről meggyőződni, ezért a lakása elé hajtott. A vádlott észlelte a gépkocsijával lassan közlekedő sértettet, majd amikor az tovább haladt Kazincbarcika irányába, a saját gépkocsijával követni kezdte őt. Még a település belterületén utolérte - miközben mindketten jóval túllépték az adott útszakaszra megengedett legnagyobb sebességet - és így próbált a sértett gépkocsija mellé húzódni, mire a sértett maga is az úttest közepére kormányozta az autót és „büntetőfékezett”. Ekkor mindketten visszatértek saját forgalmi sávjukba. Ez a jelenet újra megismétlődött, a két gépkocsi nagy sebességgel haladt, amelynek során a vádlott mindvégig elégtelen követési távolságot tartott, ezáltal a sértett életét, testi épségét közvetlenül veszélyeztető helyzetet idézett elő. Végül a külterületi útszakaszra érve a vádlott gépjárműve – ma már kétséget kizáróan nem bizonyítható körülmények között – hátulról nekiütközött a sértett autójának. A sértett gépjárműve irányíthatatlanná vált, lehaladt a szántóföldre, majd egy betondarabnak, illetve egy oszlopnak ütközött, végül tovább pördülve állt meg. A vádlott ekkor kiszállt autójából, közöttük ismeretlen tartalmú szóváltás folyt, majd távozott a helyszínről. 

A sértett férfi a baleset következében nyolc napon belül gyógyuló, zúzódásos sérüléseket szenvedett, autójában vagyoni kár keletkezett.

A bíróság a vádlottat közúti veszélyeztetés bűntette miatt 600 000 forint összegű pénzbüntetésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, bizonyítottság hiányában azonban felmentette az ellene emberölés bűntettének kísérlete és rongálás vétsége miatt emelt vád alól. A büntetés-kiszabás körében enyhítő körülményként vette figyelembe a férfi büntetlen előéletét, a közel négyéves időmúlást, a sértetti közrehatást, illetve a részbeni ténybeli beismerő nyilatkozatát. Súlyosító körülményként értékelte a törvényszék, hogy a vádlott a cselekményét kitartó szándékkal, több alapvető közlekedési szabályt is megszegve követte el, valamint az ilyen cselekmények országos és helyi szintű elszaporodottsága is ekként esett latba.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész téves jogi minősítés, az emberölés bűntette kísérletének és a rongálás vétségének megállapítása, a kiszabott joghátrány súlyosítása, végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása iránt jelentett be fellebbezést, míg vádlott és védője tudomásul vették a határozatot.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !