Ukrajnában megváltoztak a hadköteles férfiakra vonatkozó határátlépési szabályok

A május 18-án hatályba lépő új mozgósítási törvénnyel megváltoztak a hadköteles férfiakra vonatkozó határátlépési szabályok is. Kötelező lesz a katonakönyv megléte azon személyek számára, akiknek joguk van a hadiállapot ellenére elhagyni az országot. Erről az Ukrán Állami Határőrség szóvivője tett bejelentést. 

Andrij Demcsenko elmondta, a szombaton életbe lépő új mozgósítási törvény nyomán a kiutazási tilalom alól mentesülő 18 és 60 év közötti férfiak bizonyos kategóriáit csak aktualizált katonakönyv felmutatásával léptetik ki az országból. Ami azt jelenti, hogy visszafordítják azokat a személyeket, akik nem rendelkeznek ilyen dokumentummal – számolt be a Mukachevo.net hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.

Az ukrán parlament által április 11-én elfogadott törvény értelmében a hadiállapot idején, valamint az általános mozgósítás ideje alatt a 18–60 év közötti férfiaknak kötelező magunknál tartaniuk a személyazonosságukat és lakóhelyüket igazoló okmányokat, valamint a katonai nyilvántartásról szóló igazolványt (katonakönyv), amelyet a határövezetben, a határsávban lévő településeken és a határátkelőkön is ellenőrizhetnek a határőrség munkatársai.

Ukrajna Állami Határőrszolgálata korábban közzétette, hogy szombattól kizárólag aktualizált katonakönyvvel léphetik át a határt:

  • a három vagy több kiskorút (18 év alatti) eltartó nagycsaládos édesapák és azok a férfiak, akik egyedül nevelik gyermeküket;
  • a szolgálat alól ideiglenesen felmentett (ún. brony) hadkötelesek;
  • a katonai orvosi bizottság által egészségi állapotuk miatt alkalmatlannak nyilvánított személyek;
  • a 18 év alatti gyermeket nevelő férfiak, akinek a felesége katonai szolgálatot teljesít;
  • a mozgósítási kiképzésről és mozgósításról szóló törvény 23. cikkelye alapján kiutazásra jogosult férfiak (ilyenek például a gyámok, gondozók, fogadott vagy nevelőszülők, akik kiskorú árva vagy szülői gondoskodástól megfosztott gyermeket tartanak el).

A közlemény szerint a szabály nem vonatkozik:

  • az I–III. kategóriába tartozó rokkant férfiakra;
  • a gyermekét, feleségét, szüleit kezelésre kísérő személyekre;
  • az egészségügyi, valamint a hadseregnek, más katonai szerveknek és a lakosságnak szánt humanitárius segélyeket szállító sofőrökre;
  • a közalkalmazásban, a vasúti, a tengeri és légi közlekedésben dolgozó személyekre.

A felsorolt kategóriákba tartozó férfiak határátlépésének szabályai nem módosulnak.

Mint ismert, május 18-tól mindenkinek két hónapja lesz arra, hogy felkeresse a hadkiegészítő irodákat és aktualizálja a személyes adatait. Az adatok aktualizálása azonban magába foglalja a katonai-orvosi vizsgálatot is. Aki elmulasztja ezt megtenni, minimum 17 ezer hrivnyás (153 ezer forint) bírságot kockáztat, ráadásul a toborzótisztek és a rendőrök akár erővel is bevihetik a hadkiegészítőbe azokat, akiknél nem lesz katonakönyv.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !