Tele vannak a börtönök, akár húszezer elítélt is mozgósítható Ukrajnában

Tíz-húszezer elítéltet lehetne mozgósítani a hadban álló fegyveres erőkhöz a büntetés-végrehajtási rendszerből, nem utolsósorban azért, mert Ukrajnában túlzsúfoltak a börtönök - jelentette ki Denisz Maljuszka a BBC ukrán kiadásának interjújában.

A tárcavezető kiemelte, hogy főként az előzetes letartóztatásban lévők fogdák vannak tele, különösen a nagyvárosokban. "Nem utolsó sorban ezért agitálok a fogvatartottak és elítéltek mozgósításáért, vagyis hogy ne sérüljön a meghatározott területen fogva tartottak létszámára vonatkozó előírások" - mondta. Maljuszka amellett érvelt, hogy a gyilkosságért elítéltek is mozgósíthatók legyenek. "Miért megy az ember háborúba, ha nem azért, hogy gyilkoljon? Sőt, ha gyilkosokról beszélünk, különösen az életfogytiglanra ítéltekről, ők gyakorta olyan emberek, akik nagyon fiatalon, 18-19 évesen követték el a gyilkosságot" - fejtette ki a miniszter.

Az ukrán parlament szerdán fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely engedélyezi bizonyos kategóriájú bebörtönzöttek mozgósíthatóságát, amennyiben önként jelentkeznek szolgálatra. Az előterjesztés szerint azonban továbbra sem szolgálhatnak az ukrán fegyveres erőkben a szándékos emberölést elkövetők, nemi erőszaktevők és a pedofilok, a korrupt hivatalnokok, az ország nemzetbiztonsága ellen vétők, valamint kábítószer illegális előállításáért, megszerzéséért, terjesztéséért vagy birtoklásáért elítélt személyek. Ezek közül is csak olyanok mozgósíthatók, akiknek legfeljebb három év maradt hátra a büntetésükből. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !