Súlyos balesetet okozott a menekülő embercsempész

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy huszonéves moldáv férfival szemben, aki 19 főt szállított autójával, mikor a rendőrök elől menekült és közben balesetet okozott.

A vádirati tényállás szerint a 26 éves moldáv férfi egy 9 személyes kisbusszal szállított 19 fő illegális bevándorlót az osztrák határ közelébe. Nagycenk térségében a rendőrök észlelték, meg akarták állítani, de a terhelt megpróbált elmenekülni, és eközben egy rendőrautónak ütközött. A menekülés során a vádlott még az osztrák határt is átlépte, de a rendőrök megkülönböztető hang és fényjelzés használata mellett folytatták a követését, és az elkövető visszafordult Magyarország felé, és vissza is tért az országba.

Menekülése során végül a vádlott nem követte az út vonalvezetését, lehaladt a padkára, és amikor innen vissza akart térni az úttestre, elvesztette uralmát a jármű felett. A férfi átsodródott a szemközti sávba és nekiütközött az útpadkára lehúzódó, és megálló sértett autójának. Az ütközéstől mindkét jármű az út mellé csapódott és a terhelt által vezetett kisbusz a tetejére borult.

A baleset során a vétlen sofőr és két bevándorló súlyos sérüléseket, hét migráns könnyű sérüléseket szenvedett. A terhelt is könnyebben sérült.

A baleset után a terhelt és a könnyebben sérült migránsok a járműből kiugrálva próbáltak elmenekülni, de a helyszínen elfogták őket.

A letartóztatásban lévő vádlott ellen az ügyészség minősített embercsempészés bűntette és tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása és segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat. Vele szemben akár 12 év szabadságvesztés is kiszabható.

Az érdemi döntést várhatóan a Soproni Járásbíróság fogja meghozni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !