Részletes adatokat vár a tanárok béremeléséről az Európai Bizottság a magyar kormánytól

Továbbra is eltérnek az érdekképviseletek és az Orbán-kormány kimutatásai az idei, átlagosan 32,2 százalékosnak mondott pedagógus béremelés valódi mértékéről, ráadásul a köznevelési államtitkárság adatai hiányosak is - állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, aki részt vett a béremelés egy részét biztosító uniós program megvalósulását ellenőrző monitoring bizottság csütörtök délutáni ülésén.

Nagy Erzsébet a Népszavának elmondta, az Európai Bizottság képviselői részletes, fenntartók szerinti kimutatást kértek a magyar kormánytól, a mostani adatok alapján ugyanis arról sem lehet dönteni, az idei évben szükség lesz-e további bérkorrekcióra annak érdekében, hogy a pedagógusok átlagfizetése elérje a 2024-es diplomás átlagkereset 71,8 százalékát.

A kormány adatai szerint a gyakornok átlagbére bruttó 551,6 ezer forintra, Pedagógus I. fokozatban bruttó 573,9 ezer forintra, Pedagógus II. fokozatban bruttó 629 ezer forintra nőtt. A PDSZ saját felmérése szerint azonban a legtöbb pedagógus ennél alacsonyabb összegeket kap, az összesített átlagbér pedig bruttó 566,5 ezer forintra (nettó 368,2 ezer forint) jött ki. Nagy Erzsébet szerint az eltéréseket elsősorban az okozza, hogy a kormánynak továbbra sincsenek adatai a javarészt önkormányzati fenntartásban működő óvodákban dolgozó pedagógusok béremeléséről, miközben a szakszervezetek főleg az óvodapedagógusoktól kaptak olyan visszajelzéseket, hogy a vártnál alacsonyabb béremelést kaptak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !