Rakétaeső zúdult Harkivra, hamarosan megkezdődik Oroszország véres offenzívája

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere közölte csütörtök este, hogy a város „rakétatámadás alatt áll”. Erről Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója is beszámolt, aki felszólította a lakosokat, hogy vonuljanak a légvédelmi óvóhelyekre. Szinyehubov a Telegramon közölte azt is, hogy áldozatokról nincs hír – írja a Sky News nyomán az Index

A kijevi vezetés és a külföldi katonai szakértők szerint egy-két héten beindulhat Vlagyimir Putyin nyári offenzívája, melynek egyik célpontja épp Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa. Ebben a helyzetben Volodimir Zelenszkij nem hagyja el az országot, minden külföldi útját lemondta.

Egy katonai elemző szerint a harkivi támadással az oroszok célja, hogy megpróbálják bevonni a harcokba Kijev korlátozott tartalékait. Az oroszokat ezzel előnyökhöz juttathatná a fő nyári offenzíva megkezdése előtt.

Christopher Cavoli tábornok, az Egyesült Államok európai kontingensének parancsnoka közölte, hogy a harkivi térségben zajló események ismeretében nem tudja megmondani, hogy az orosz csapatok megkezdték-e az Ukrajna elleni korábban bejelentett „nyári offenzívát".

Cavoli kifejtette, hogy mindig nehéz megjósolni az ellenség szándékait, és jelenleg csak annyit tudnak, hogy az oroszok dél felé, Harkiv irányába támadnak. Mint mondta, nem lehetnek biztosak a nyári offenzívában. 

Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke szerint az orosz erők jelenlegi harkivi offenzívája nem vezet stratégiai áttöréshez.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !