Mostantól nem kérhetnek pénzt a rendelőben végzett gyorslabor vizsgálatért a háziorvosok

Nem kérhetnek pénzt a rendelőben végzett gyorslabor vizsgálatért a háziorvosok – ezt a napokban tiltotta be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. 

A gyorslaborral pár perc alatt kiderül, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzése van-e a betegnek – így csökken az antibiotikum-használat. Egy vizsgálat anyagköltsége 1000-1500 forint, ezt eddig a szülők fizették, magyarázta egy házi gyermekorvos az RTL Híradónak. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő mostantól azonban betiltotta, hogy pénzt kérjen az orvos a vizsgálatért.

Ez dr. Schuler Zsófia házi gyermekorvos szerint logikátlan. „Bizonyos dolgokért, amik nem kerülnek pénzbe a háziorvosnak, például egy jogosítványhoz szükséges egészségügyi vizsgálat vagy egy választható védőoltás beadása, kérhető pénz, de olyan tételekért, mint például egy helyszíni gyorslabor, ami nagyon fontos lenne és nekünk pénzbe kerül, ezért nem kérhetünk el a szülőktől pénzt” – magyarázta az orvos.

Az orvos szerint finanszírozhatná az egészségbiztosító a gyorslabor vizsgálatokat, de ha erre nincs pénz, akkor azt kéri, hogy továbbra is fizethessenek a szülők. 

Pénzt a Magyar Orvosi Kamara díjtételi táblázata szerint is kérhet az orvos a vérvételért. De a részletekről most a Belügyminisztériummal és az egészségbiztosítóval is egyeztetnek.

A MOK álláspontja szerint ha saját tulajdonú készülékkel végez vizsgálatot a rendelőjében egy háziorvos, akkor azért kérhet térítést, csak akkor nem, ha ez államilag finanszírozott és állam által kiosztott eszközzel történik – magyarázta az RTL Híradónak dr. Keczéry Attila, a MOK elnökségi tagja.

A kamara úgy tudja, azért tiltották meg a háziorvosoknak, hogy pénzt kérjenek a vérvételért, mert sok rendelő az államtól kapott orvosi eszközöket. Kerestük az Egészségbiztosítót és a Belügyminisztériumot is, hogy felülvizsgálják-e az eddigi szabályokat, de adásunkig nem válaszoltak kérdéseinkre. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !