Megrázott az áram egy kőművest egy berettyóújfalui építkezésen, mélybe zuhant és meghalt

Egy év fogházbüntetésre ítélte - végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztve - jogerősen a Berettyóújfalui Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt azt a vádlottat, aki egy építkezésnél elmulasztotta a munkabiztonsági intézkedéseket, és emiatt egy ember meghalt - közölte a Debreceni Törvényszék az MTI-vel.

A közlemény szerint a vádlott egy cég ügyvezetőjeként egy berettyóújfalui társasház építésének kivitelező vállalkozója és felelős műszaki vezetője volt, míg a sértett alkalmi munkavállalóként, betanított kőműves munkakörben dolgozott a vádlott cégénél.

A sértett munkavégzés során hozzáért a vízmértékkel egy épülő társasház előtt futó villanyvezetékhez, amelynek következtében pillanatszerű áramütést szenvedett.

A segédmunkás az áramütés hatására elvesztette egyensúlyát, majd körülbelül 6 méter magasságból a járdára zuhant. Életveszélyes fejsérüléseket szenvedett, egyéb sérülések mellett. A fejsérülések miatt kialakult traumás sokk következtében a betanított kőműves elhunyt - írták.

A bíró az indoklásában elmondta: a baleset elsődleges oka az volt, hogy az utcai vezeték túl közel volt a munkaterülethez, ami miatt a sértett áramütéses balesetet szenvedett.

Az egyéni vagy kollektív védőeszközök használata esetén a segédmunkás nem zuhant volna le, így az ebből eredő sérülések elkerülhetők lettek volna - tették hozzá.

A munkabiztonsági és munkavédelmi szabályok betartása és azok betartatásának ellenőrzése a vádlott, mint munkáltató, és mint felelős műszaki vezető kötelezettsége volt. A sértett egyébként munkavédelmi oktatáson dokumentummal igazolható módon nem vett részt - áll a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !