Már szeptembertől könnyebb lehet az élete azoknak, akik használni fogják a Digitális Állampolgárság alkalmazást

Személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány - csak néhány példa, hogy mi minden nem kell majd azoknak, akik csatlakoznak a Digitális Állampolgárság Programhoz. A digitális állampolgárság bevezetését 2022-ben jelentette be a kormány, tavaly pedig törvénybe is iktatták.

Már letölthető az alkalmazás, mostantól be is regisztrálhatjuk magunkat a rendszerbe.

Az előzetes információk szerint, aki használja a programot, az időt takarít meg. Nem kell például szabadságot kivennünk, hogyha okmányirodába mennénk, mert néhány kivételtől eltekintve minden jogosultsággal és ügyintézési lehetőséggel rendelkezni fogunk a nap 24 órájában a digitális térben is - írta az ATV. 

A Pénzcentrum szerint, aki belevág, annak már szeptembertől könnyebb lehet az élete: a többi mellett személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány helyett azonosíthatjuk magunkat az appal mondjuk rendőri kérésre, vagy más életheyzetekben. Illetve állami weboldalakra és alkalmazásokba az alkalmazásban elérhető QR-kóddal is bejelentkezhetünk, egy gombnyomással igényelhető innen erkölcsi bizonyítvány. Ezek mellett digitális aláírás is elérhető lesz, amivel hivatalos dokumentumokat is aláírhatunk (később ez piaci szereplőknek is elérhető lesz).

Hogy kell aktiválni a Digitális Állampolgárság alkalmazást?

Az app telepítése után ellenőrzik, hogy megfelelő-e a telefonunk a használatához, majd engedélyezi kell a biometrikus azonosítást, az értesítéseket és a kamera használatát. Ha ez megvan, el kell menni egy kormányablakba, ahol az ügyintézők ellenőrzik a személyazonosságunkat, és felkerülünk a várólistára. Itt szükség lesz személyazonosító okmányra és arra a mobilra, amelyre letöltöttük az alkalmazást. Ezután értesítést küldenek a telefonra, ha aktiválható a digitális állampolgárságunk. Ha valaki törli a mobilalkalmazást, mielőtt megtörténik az aktiválás, újra kell regisztrálni, amit csak a kormányablakokban lehet megtenni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !