Kemény tél elé néz Ukrajna

Az orosz támadások következtében az energetikai hálózat jelentős károkat szenvedett, ezek helyreállítása pedig lehetetlen a nyár folyamán nem lesz képes helyreállítani a tönkrement erőműveket, a tél nehéz lesz – írja a The Washington Post nyomán az Unian hírügynökség.

Az amerikai lap szerint Ukrajna elvesztette áramtermelő kapacitásának mintegy felét, és ezt nem lehet néhány hónap alatt helyreállítani. Az országnak télen jelentős áramhiánnyal kell szembenéznie, még akkor is, ha enyhébb lesz az időjárás – írja a The Washington Post.

Március óta Ukrajna öt hullámban szenvedte el az energiaszektort sújtó masszív orosz csapásokat. A Makszim Timcsenko, a DTEK energetikai holding vezérigazgatója szerint a legutóbbi, május 8-i orosz támadás különösen pusztító volt, ugyanis a rakéták célt értek, és három erőművet is megrongáltak - emlékeztet a Kárpáti Igaz Szó.

Míg tavaly az ukrán légvédelem az orosz rakéták és drónok nagy részét képes volt feltartóztatni, idén az amerikai segítség késedelme miatt az oroszoknak sikerült nagy károkat okozniuk Ukrajna energetikai rendszerében.

Jurij Bojko, az Ukrenergo felügyelőbizottságának tagja szerint a tél kétségtelenül nehéz lesz, a kérdés csak az, hogy mennyire lesz nehéz. Elmondása szerint Ukrajna az orosz támadások miatt mintegy nyolc gigawattnyi áramot veszített, ami közel fele annak, amire az országnak csúcsidőszakban szüksége van.

„Ez a hiány jelentősen csökkenthető, de nem olyan mértékben, hogy a felére csökkenjen vagy akár meg is szűnjön. Vagyis még akkor is lesz hiány az elektromos hálózatban, ha meleg lesz a tél” – mondja Bojko.

Tavaly az oroszok elsősorban az áramelosztó hálózatot támadták, a helyreállítási munkálatok költsége összesen mintegy 120 millió dollárt tettek ki. Ezúttal a költségek magasabbak lesznek, mivel az oroszok idén az erőműveket vették célba.

Timcsenko becslése szerint a DTEK-nek mintegy 350 millió dollárt kell majd költenie a megsemmisült turbinák, generátorok és vezérlőberendezések pótlására. Figyelembe véve azt is, hogy a használt berendezéseket részben európai erőművekből lehet majd pótolni.

DTEK energetikai holding vezérigazgatója reméli, hogy az ukrán villamosenergia-rendszer képes lesz túlélni a következő telet és elkerülni a katasztrófát, ha az energiaszektor mindent megtesz, amit elterveztek. Ehhez azonban Ukrajnának nyugati támogatásra van szüksége, többek között a légvédelem megerősítésére.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !