Ítéletet hozott a bíróság az M30-as autópályán történt halálos baleset ügyében

A Miskolci Járásbíróság ítéletet hozott az M30-as autópályán történt halálos közúti baleset ügyében. 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 85-90 km/h sebességgel közlekedett Miskolc irányából Budapest irányába az általa vezetett járműszerelvénnyel, vele azonos irányba haladt továbbá egy tehergépkocsi is, melynek jobb első ülésén a néhai sértett utazott. Közlekedése során a tehergépkocsi sofőrje észlelte, hogy a tetőcsomagtartón szállított alumínium létra rögzítése meglazult, ezért irányjelző használata mellett a haladási iránya szerinti jobb oldalon található műszaki leállósávba húzódott, majd tompított fényszóró, illetve vészvillogó használata mellett megállt. 

Ezt követően a néhai sértett kiszállt a járműből, majd azt hátulról megkerülve a gépkocsi bal oldala mellé lépett azért, hogy a létra rögzítését ellenőrizze és azt megigazítsa. 

A vádlott a fenti útszakaszon való haladása során egy pillanatra lenézett az utastérben tőle jobbra található pohártartó irányába, e figyelmetlensége következtében az általa vezetett járműszerelvénnyel áthaladt a műszaki leállósávba, és nekiütközött az ott álló tehergépkocsi bal oldalának, miközben elsodorta a néhai sértettet.

A bíróság a vádlottat közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, és őt 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette, valamint 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott beismerését és büntetlen előéletét, míg súlyosító körülményként értékelte közlekedési szabálysértési előéletét és a KRESZ szabályszegések elszaporodottságát.

Az ítélet jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !