Hamis húszezresek kerültek forgalomba

A Sárospataki Rendőrkapitányság – a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján – indított nyomozást pénzhamisítás bűntett gyanúja miatt 2024. április végén, miután több helyszínről hamis 20 ezer forintos bankjegyekről érkeztek bejelentések. A gyanú szerint egy 37 éves miskolci férfi hamis 20 000 forintos bankjegyeket készített abból a célból, hogy azokat forgalomba hozza. A beváltásban egy 29 éves vajdácskai férfi és családtagjai segítettek, akik a hamis pénzzel főként sárospataki üzletekben, kisebb értékben különböző termékeket vásárolt.

A Sárospataki Rendőrkapitányság, és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztály, valamint a Közterületi Támogató Alosztály munkatársai 2024. május 29-e előtt eddig öt személyt fogtak el. A rendőrök több helyszínen tartottak kutatást, ahol laptopot, elektromos adatokat, tintasugaras nyomtatót, fémszálakat, vízjeleket, festékeket, próbanyomtatásokat és 45 darab 20 000 forintos bankjegyet foglaltak le. Az elkövetőket pénzhamisítás gyanújával hallgatták ki, majd a 37 éves és 29 éves férfit őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatásukat is.

Bár a technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványokkal találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban, tapintással, szemrevételezéssel és a pénz mozgatásával könnyen ellenőrizhetjük a valódi pénzen szabad szemmel is látható biztonsági elemeket. A Magyar Nemzeti Bank bankjegyhamisítások kiszűrését szolgáló információi, valamint a bankjegyek ellenőrzésével kapcsolatos ajánlásai az alábbi linken elérhetők: https://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme/hamisitas-megelozese 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !