Egy nap alatt két feketén működő autószervizt fülelt le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a kormányhivatal szakembereivel közösen tartottak ellenőrzéseket Győr-Moson-Sopron vármegyei autószervizekben. Egy nap alatt két, engedélyek nélkül, feketén működő műhely is lebukott. A pénzügyőrök mindkettőben találtak illegális szoftvereket és hamis autódiagnosztikai eszközöket, melyeket lefoglaltak. A szervizek üzemeltetői a becslés alapján hétmillió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak.

A NAV Győr-Moson-Sopron vármegyei ellenőrei és pénzügyőrei a kormányhivatal szakembereivel közösen, a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete (JAF) szaktanácsadói támogatásával ellenőriztek két, különböző településen működő autószervizt. Az üzemeltetéshez szükséges hatósági engedélyekkel egyik szerviz sem rendelkezett. Nemcsak az engedélyek hiányoztak, a szerelést végző, műhelyt üzemeltető személyek ugyanis adót sem fizettek az autószerelésből származó jövedelmeik után.

Egyikük ugyan más tevékenysége kapcsán egyéni vállalkozó volt, de autószerelési munkái után soha nem állított ki számlát vagy nyugtát, ezért akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírságra is számíthat. Az ellenőrök a helyszínen megtalálták a jegyzeteit, melyekben évek óta vezette az elvégzett munkákat. A vállalkozó jelezte, hogy önellenőrzéssel bevallja az autószerelésből származott bevételeit és megfizeti az elmaradt adókötelezettségeit. A másik személy adószám nélkül végzett gazdasági tevékenység miatt számíthat bírságra.

Mindezeken felül a pénzügyőrök a két autószerelő műhelyben három hamis autódiagnosztikai eszközt és négy laptopot találtak, melyeket lefoglaltak. Utóbbiakon ugyanis összesen tizenhat illegális autódiagnosztikai szoftver volt telepítve, melyek után nem fizették meg a jogdíjat. A két üzemeltető a JAF szakértőjének becslése alapján összesen hétmillió forint kárt okozott a jogtulajdonosoknak a szoftverek jogosulatlan használatával és a hamis eszközökkel. A NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága szerzői jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indított büntetőeljárást.

Az érintettek a későbbiekben is számíthatnak a hatóságok együttes ellenőrzésére.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !