Bemutatták az első fejátültetést

A BrainBridge idegtudományi és orvosbiológiai mérnöki startup bejelentette, hogy létrehozott egy mesterséges intelligenciával (MI) működő mechanizált rendszert a fejátültetések elvégzésére - közölte a Híradó.

Az eljárás során egy agyhalott donor testére egy fejet ültetnének, megtartva az átültetett személy emlékeit, kognitív képességeit és tudatát

A kutatók úgy vélik, hogy az innovatív műtét segítene az olyan kezelhetetlen állapotú betegeken, mint a bénulás és bizonyos rákos megbetegedések, valamint az olyan neurológiai betegségek, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

Hashem Al-Ghaili jemeni molekuláris biológus és tudományos kommunikátor elmondta, hogy a kutatást több kapcsolódó terület szakértői is értékelték.

„Technológiánk célja, hogy kitoljuk az orvostudományban lehetséges határokat, és innovatív megoldásokat kínáljunk az életveszélyes állapotokkal küzdők számára. Olyan életmentő kezelések előtt nyitja meg az ajtókat a technológia, amelyek néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlenek voltak” – mondta Al-Ghaili.

A BrainBridge azt tervezi, hogy sebészeti robotokat és mesterséges intelligenciát használ fel az arcvonás rekonstrukciójához, hogy az arcizmok teljes mértékben használhatók legyenek. Az egész eljárást valós idejű molekuláris szintű képalkotás és MI-algoritmusok irányítják, hogy megkönnyítsék a gerincvelő, az idegek és az erek pontos visszakapcsolását.

A BrainBridge azt állítja, hogy az első eljárást nyolc éven belül elvégezhetik.

A startup szerint a fejátültetés csak a kezdet: „Rövid távon a projekt várhatóan áttörést hoz majd a gerincvelő rekonstrukciójában és az egész testre kiterjedő transzplantációban, de hosszú távon a projekt olyan területekre fog kiterjedni, amelyek átalakítják az általunk ismert egészségügyet.”

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !