Egy alattomos nő több, mint 1 millió forint értékű készpénzt és ékszert csalt ki a mentális betegségben szenvedő barátnőjétől

A Pest Vármegyei Főügyészség által indított gyorsított perben a bíróság két hónapon belül döntött annak a nőnek az ügyében, akitől az elkövető több, mint 1 millió forint értékű készpénzt és ékszert csalt ki.

A sértett és az elkövető egymásnak ismerősei voltak, közöttük barátnői kapcsolat alakult ki. Az elkövető előtt ismert volt a nő állapota - enyhe fokú mentális retardációban és más pszichiátriai betegségben szenvedett - és ezt kihasználva egy telefonbeszélgetés során rávette arra, hogy a sértett házasságának megromlása miatt majd ő vigyáz a pénzére és ékszereire, s ha arra szüksége lesz, azokat majd visszaadja. A nő ezt elhitte, és az elkövetőben bízva több mint 600 000 forintot fizetett be annak bankszámlájára. Ezen túl pedig egy helyi postahivatalból elküldte neki aranyékszereit is, karláncokat, fülbevalókat és medálokat mintegy 432 500 forint értékben.

A sértett négy hónap elteltével az értékeit többször is visszakérte barátnőjétől, azonban azokat nem kapta meg tőle, mivel az elkövető szándéka azok megtartása volt.

Az ügyben büntetőeljárás indult, amely eredményeként az elkövetőt a Sárvári Járásbíróság bűncselekmény felismerésére fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás miatt jogerősen elítélte, azonban a bíróság a sértett büntetőeljárás során bejelentett polgári jogi igényét egyéb törvényes útra utasította. A büntetőügyben eljárt ügyészség értesítette a történtekről a polgári ügyekben illetékes ügyészeket. 

Az elkövető megbüntetése mellett a büntetőeljárásnak fontos szempontja a sértetteket ért károk megtérítésének elősegítése is. Ennek érdekében azon sértettek esetében, akiknek az ügyében a büntetőeljárás anélkül fejeződött be valamilyen okból, hogy a bíróság a kártérítésről vagy sérelemdíjról döntött volna, de a bűncselekmény elkövetését megállapította, lehetőség nyílik ún. gyorsított eljárás lefolytatására, azért, hogy a sértett minél hamarabb hozzájuthasson a neki járó összeghez.

Ha esetleg azonban a sértett maga nem képes a saját jogai érvényesítésére, az ügyész ebben neki segítséget nyújthat, mivel joga van a gyorsított eljárást megindítani a sértett helyett.

Jelen esetben a sértett - mentális problémái miatt - nem volt képes a maga érdekeit érdemben képviselni. Emiatt az ügyészség segítségét kérte az ellene elkövetett csalás folytán elszenvedett kára érvényesítésében.

A Pest Vármegyei Főügyészség a sértett érdekében gyorsított pert indított a bíróságon. Az ügyben a Budapest Környéki Törvényszék két hónapon belül döntést hozott, és arra kötelezte az elkövetőt, hogy fizessen meg a sértettnek összesen 1 056 847 forintot és annak késedelmi kamatát.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !