Súlyosbították a férfi büntetését, aki energiaitalos dobozzal dobott meg egy buszsofőrt Budapesten

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség eredményesen fellebbezett súlyosítás iránt annak a vádlottnak az ügyében, akit egy buszsofőr energiaitalos dobozzal megdobása miatt még 2023 májusában ítélt a bíróság közérdekű munkára és pénzbüntetésre.

A 40 éves férfi 2020. július végén úgy szállt fel a IX. kerület, Boráros téri megállóban egy buszra, hogy a kutyájára sem pórázt, sem szájkosarat nem tett fel, és az ezért a szabálysértésért őt leszállító buszsofőrt szidalmazta, majd az ajtóból visszafordulva egy energiaitalos dobozzal megdobta.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a tettét beismerő, büntetlen előéletű vádlottat tavaly májusban – a kerületi ügyészség vádjával egyezően – közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 312 óra közérdekű munkára és 200 napi tétel pénzbüntetésre ítélte, mely ítélet ellen az ügyész súlyosítás érdekében, felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabásáért fellebbezett.

A Fővárosi Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta, a közelmúltban a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék az ügyészi indítványnak helyt adott és a vádlott büntetését 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre súlyosította. 

A másodfokú bíróság az ítéletében megerősítette azt a töretlennek tekinthető bírói gyakorlatot, hogy a közfeladatot ellátó, vagy hivatalos személyek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények - kiemelkedő nyomatékú enyhítő körülmény hiányában – felfüggesztett szabadságvesztés büntetés szankciót vonnak maguk után, függetlenül attól, hogy a közfeladatot ellátó, vagy hivatalos személy megsérült-e, vagy akár az elkövetőnek sérülés okozására irányuló szándéka lett volna.

A törvény ugyanis a közfeladatot ellátó, illetőleg hivatalos személy jogszerű intézkedését védi, így ennek az eljárásnak akár csak egy pillanatra történő erőszakos megakadályozása már tényállásszerű cselekménynek tekinthető akkor is, ha az csak egy pár grammos energiaitalos doboz támadó jellegű eldobásával és sérülés okozása nélkül történt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !