Nem érzi magát bűnösnek a józsefvárosi boltos, akinek üzletében rászakadt a galéria a vásárlókra

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előkészítő ülést tartott egy büntetőügyben, amelyben egy férfit halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolnak.

A vád szerint a terhelt egy galériázott ingatlanában élelmiszerüzletet üzemeltetett. A vádlott folyamatosan nagy mennyiségű, nagy súlyú áruval terhelte a galériát, amelynek terhelhetőségére vonatkozóan nem rendelkezett adatokkal.

2021. december 28-án nagyobb mennyiségű árut tároltak a galériaszinten, mint amit az elbírt volna, így az leszakadt és az üzlet alkalmazottja, illetve egy másik személy is a törmelék alá szorult. A baleset következtében az alkalmazott 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, míg a másik áldozat az életét vesztette. 

Az ügyészség szerint a vádlott többek között azon mulasztásaival, hogy nem gondoskodott a munkahely munkavédelmi követelményeiről, így a megfelelő szerkezetű és szilárdságú galériaszint telepítéséről, annak időszaki ellenőrzéséről, továbbá megfelelő tárolóhelyiség kialakításáról, veszélyeztette az ott tartózkodók életét és testi épségét, egészségét. Ezek a mulasztások ok-okozati összefüggésben állnak a balesettel, a sérüléssel és az egyik sértett halálával.

Az előkészítő ülésen a terhelt nem ismerte be bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság a bizonyítási indítványok elhangzását követően tárgyalásra utalta az ügyet. 

Az eljárás 2024. szeptember 10-én a vádlott és tanúk meghallgatásával folytatódik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !