Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása aggasztó méreteket öltött

Fontos lépés az energiaitalok árusítását a 18 év alattiaknak tiltó törvényjavaslat benyújtása - közölte Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója az MTI-vel.

A közlemény szerint a Ficsak évek óta elkötelezett a tiltó törvényi szabályozás kezdeményezésében.

Több fórumot is tartott ez ügyben, és közvéleménykutatást készített a szülők körében, mivel az energiaitalok szabályozásának témaköre társadalmilag közös ügy - fogalmazott a klub alapítója.

Hozzátette: az energiaitalok káros hatásai, az extrém magas koffein- és cukortartalmuk komoly veszélyt jelenthet a fiatalabb generációnak.

Azt írta, a Nacsa Lőrinc és Hollik István kereszténydemokrata képviselők által a héten benyújtott törvényjavaslat rendkívül fontos, mivel Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása aggasztó méreteket öltött: egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyasztja, és minden ötödik 10-14 éves gyerek már reggelire is rendszeresen iszik ebből az italból. Ez pedig jelentős egészségügyi veszélyt jelent - szögezte le Király Nóra.

A Ficsak energiaitalokkal kapcsolatos szülői véleményfelmérő kérdőíveiből kiderül: az ezer kitöltő 98,8 százaléka egyetértett azzal, hogy a kiskorú gyermekének ne legyenek elérhetők a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok.

Király Nóra azt írta, a Ficsak örül annak, hogy küzdelmük célba ért, és civil munkájukkal hozzájárulhattak a törvénymódosító javaslat sikeréhez. A közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkoholtartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A Ficsak bízik abban, hogy e törvénymódosítás hatására a jövő generációja egészségesebben élhet - olvasható a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !