Magyar Péter a NER-ben szerzett tapasztalatai segítségével győzné le Orbán Viktort

A magyar miniszterelnök kihívója olyan centrista mozgalmat épít, amely láthatóan megrendíttette a kormánypártot, miután drámai módon szakított azzal – írja a The Guardian abban a cikkben, amelyben Magyar Pétert is megszólaltatja a hatalmas szombati budapesti demonstráció után, vette észre a Népszava.

Varga Judit volt igazságügyi miniszter politikussá avanzsáló exférje a brit lap szerint küldetésre indult, hogy meggyőzze a magyarokat, az Orbán-kormányt igenis le lehet győzni. Ebben – állítja – segíthetnek neki a NER-ben szerzett tapasztalatai. Változás lehetőségét vetíti előre, hogy más ellenzéki személyiségekkel ellentétben neki „víziója” is van, és  szerinte „őrületes módon” megy fel a népszerűségi listákon. „Két hónapja engem még senki nem ismert Magyarországon. Ma mi tartottuk a legnagyobb politikai demonstrációt” – kockáztatta meg.

Magyar Péter – emlékeztet a The Guardian  – nemcsak Orbán Viktortól, hanem az ellenzéki pártoktól is elhatárolja magát, konzervatívokat és liberálisok egyaránt vár.  Bár „bizonyos ellenzéki körök” kétségbe vonják,  hogy a stratégiája eredményre vezet, ő úgy kalkulál, hogy tábora 30 százalékban ellenzékiekből, 30 százalékban független szavazókból, és 20 százalékban fideszesekből áll össze. Emmanuel Macronra hivatkozik, arra a francia elnökre, akinek néhány éve sikerült teljesen felforgatnia a politikai erőviszonyokat.

A cél az – mondta Magyar Péter, aki egy Országház melletti kávézóban, egy kóla felett beszélgetett a The Guardian újságírójával –, hogy a június 9-i EP- és önkormányzati választásra legyen egy párt, amellyel indulhat, és amely középen marad, ugyanis vannak közös vonásai mind a Fidesszel, mind az ellenzékkel. Fő üzenete, hogy le kell gyűrni a korrupciót, illetve emelni kell az életszínvonalat. Ami az Európai Uniót illeti, Magyar Péter saját bevallása szerint a felfogása inkább a Fideszéhez áll közel – nem rajong az Európai Egyesült Államok ötletéért, az erős tagországokban és az erős Unióban hisz –, a jogállami vitának pedig véget kell vetni. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !