Az ukrán külügyminiszter a külföldre távozott férfiaknak üzent

Mostantól a külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak csak az Ukrajnába történő visszatéréshez szükséges dokumentumokat tudják kiállíttatni az ukrán konzulátusokon. Az ukrán külügyminisztérium ugyanis állítólag arra utasította az ország valamennyi konzulátusát, hogy függesszék fel a 18 és 60 év közötti férfiak számára a konzuli szolgáltatásokat – írja a ZN.UA, a rendelkezésükre álló dokumentumra hivatkozva.

Április 23-tól minden ukrán konzulátus leállítja a hadköteles korú férfiak számára nyújtott szolgáltatásokat, írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

A dokumentum megjegyzi, hogy a szolgáltatások felfüggesztése a hadiállapotról szóló törvény 8. cikkének 6. és 16. pontjaival összhangban történik.

A felfüggesztés annak érdekében történik, hogy megakadályozzák a kötelező katonai nyilvántartásba való vétel elkerülését, és ezzel a mozgósítás alóli kibúvást – olvasható a levélben.

Az új mozgósítási törvény értelmében május 18-tól 60 napja lesz minden egyes hadköteles korú férfinak, hogy adategyeztetés céljából felkeresse a területileg illetékes toborzóközpontot, ahol megkapják az új katonakönyvüket. A külföldön tartózkodó ukrán állampolgárok is csak ennek a katonakönyvnek a meglétével intézhetik konzuli ügyeiket.

A korlátozás érvényben marad mindaddig, amíg a minisztérium felvilágosítást nem kap a májustól hatályba lépő mozgósítási törvény rendelkezéseivel kapcsolatban.

Megjegyzendő, hogy az ukrán hatóságok hivatalosan nem jelentették be a tilalom bevezetését.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X közösségi platformon (korábban Twitter) magyarázatot adott arra, mostantól miért nem nyújtanak konzuli szolgáltatásokat a hadköteles korú férfiaknak külföldön.

A politikus hangsúlyozta, hogy a legfontosabb most a haza védelme az ellenséggel szemben. Kiemelte, hogy a külföldre utazás nem mentesíti a férfiakat az Ukrajnáért való harc kötelezettsége alól.

„Jelenleg úgy néz ki a helyzet, hogy a hadköteles korú férfi külföldre utazik, jelezve ezzel államának, hogy az ország megmaradása nem érdekli őt, majd később megy és szolgáltatásokat kér külföldön attól az államtól… Ez így nem működik. Háború van.” – fogalmazott Dmitro Kuleba.

A miniszter emlékeztetett, a toborzóközpontokban történő adatfrissítés kötelezettsége már a jelenlegi mozgósítási törvény elfogadása előtt is érvényben volt.

„Ha ezek az emberek úgy gondolják, hogy míg valaki távol a fronton harcol és feláldozza az életét az országért, addig mások külföldön üldögélhetnek, és közben konzuli szolgáltatásokat kaphatnak ettől az államtól – az rosszul gondolja” – tette hozzá Kuleba, kiemelve, ezért adott utasítást arra, hogy tegyenek lépéseket a „hadköteles korú férfiakkal szembeni igazságos bánásmód helyreállítása érdekében Ukrajnában és külföldön”.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !