Több mint 20 millió forintos kárt okozott a három nógrádszakáli kábeltolvaj

Jelentős értékre elkövetett lopás bűntett és közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indult eljárás a Szécsényi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán a Magyar Államvasutak Zrt. dolgozóinak bejelentése alapján. 

A feljelentés szerint ismeretlen elkövetők ellopták a Nógrádszakál és Litke közötti nyílt vasúti pályaszakasz mellett húzódó, állomások közötti vasúti forgalmat biztosító légvezetéket 4,5 km hosszú szakaszon. A tolvajok a vezeték fa tartóoszlopait láncfűrésszel kivágták – összesen 36 darabot – és a kidöntött póznákról levágták a vezetéket. Cselekedetükkel az elkövetők 20 millió forint lopási és 1,5 millió forint rongálási kár okoztak. Nem számoltak azonban azzal, hogy a kivágott oszlopok egy része a sínekre dőlt, amely veszélyeztette a szerelvények biztonságos közlekedését, valamint a nyílt vonali sorompókezelő elérhetetlenné vált, így nem lehetett őt értesíteni a szerelvények érkezéséről.

A szécsényi nyomozók az adatgyűjtések eredményeként március 6-án nógrádszakáli lakásukon elfogták a 26, 29 és 34 éves férfiakat, akik kihallgatásukon a bűncselekményeket elismerték. Vallomásuk szerint február 29-én pénzszerzési szándékkal először az oszlopra mászva kezdték el lecsipkedni a légvezetéket, de a fárasztó és lassú módszer helyett másnap inkább a faoszlopok kivágása mellett döntöttek. Így is másfél napig „dolgoztak”. 15 alkalommal fordultak az autóval, amíg elszállították egyikük házához az összes zsákmányt, amelyről a szigetelést leégetve szelektálták a réz, alumínium és acél összetevőket. 

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a kutatások során a vezeték egy részét lefoglalták, az elkövetőket őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatásukat.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !