Több év börtönt szabtak ki a Gellért-hegyi fiatalkorú rablóbanda ügyében

Jogerősen 2-3 éves börtönbüntetéseket szabott ki a fiatalkorúakból álló Gellért-hegyi rablóbanda ügyében a Fővárosi Törvényszék hétfőn - tudatta a bíróság sajtóosztálya közleményben.

Az eljárás adatai szerint a fiatalkorú elkövetők 2019 november-decemberben airsoft fegyverrel, illetve egyszer kést is használva követték el a bűncselekményeket a Gellért-hegyen és a XI. kerület más részén.

Az elsőfokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság 2023. májusában mind az öt vádlott bűnösségét kimondta, és 1 év 4 hónap, illetve 2 év 8 hónap közötti, részben felfüggesztett szabadságvesztéseket szabott ki. Ügyészi, védői és vádlotti fellebbezések folytán került az ügy másodfokra.

Hétfőn a törvényszék megváltoztatta az elsőfokú döntést, és jogerős ítéletében 3 vádlottnál súlyosította, 2 vádlottnál enyhítette a kiszabott büntetéseket. Az elsőrendű vádlottat 3 év 6 hónap, a másodrendűt 3 év 4 hónap, a harmadrendűt 2 év 9 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta, a negyed- és ötödrendűnél - a kiszabott szabadságvesztés mértékét változatlanul hagyva - a próbaidő tartamát 4, illetve 2 évre enyhítette.

"A törvényszék rámutatott arra, hogy a másodfokon kiszabott büntetés mértéke nemcsak a terheltek számára bír visszatartó erővel, hanem az megfelelően szolgálja az általános megelőzés céljait is" - áll a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !