Sokan veszni hagynak évi több százezer forintot, pedig jogosultak lennének rá

Az idei évben számos fontos változás történt – főként a minimálbér emelkedésének köszönhetően – a személyi kedvezmények terén, melyek érintik a súlyos fogyatékossággal élők adózási helyzetét. Az alábbiakban a Portfolio részletesen bemutatja, kik jogosultak a kedvezményre, mekkora támogatási összeg jár nekik, mik a jogosultsági feltételek, és hogyan lehet érvényesíteni az adóelőnyöket.

A személyi kedvezményt súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra vonatkozó határozat alapján lehet igénybe venni. A súlyos fogyatékosságot a 335/2009. (XII. 29.) EüM rendelet részletezi, hogy ilyen állapotnak minősül például, ha valakinek hallásküszöbértéke a beszédfrekvenciákon mindkét fülön 60 decibel felett van, vagy aki végtaghiánytól szenved. Az is jogosult, aki a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségével küzd, súlyos szervi immunkárosodása van, de az is, akinél diagnosztizálták bizonyos emésztőrendszeri betegséget.  Automatikusan igénybe veheti a személyi kedvezményt, aki például rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Az adóelőleg alapja havonta a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összegével csökken, 2024-ben ez havi 88 900 forint. A kedvezmény a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjában vehető először figyelembe.

A személyi kedvezménnyel az összevont adóalap csökkenthető, mely magában foglalja az önálló tevékenységből és nem önálló tevékenységből származó jövedelmeket is, például vállalkozásból, munkabérből, bérbeadásból származó jövedelmeket.

A kedvezmény érvényesítése évközben adóelőleg-nyilatkozattal történik, melyet az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) lehet kitölteni és beküldeni a NAV-hoz. Emellett az adóévre vonatkozó szja-bevallásban is érvényesíthető.

Az adókedvezmények érvényesítésének sorrendje számos egyéb kedvezmény mellett a személyi kedvezmény is szerepel. Fontos, hogy az adókedvezményeket meghatározott sorrendben érvényesítsék, ez pedig a következő:

  1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezmény
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye
  4. Személyi kedvezmény
  5. Első házasok kedvezménye
  6. Családi kedvezmény
  7. Családi járulékkedvezmény

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !