Létrehoznák a mesterséges intelligencia európai közösségét

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében.

"Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek mentén, hogy megelőzzük a biztonsági és kulturális visszaéléseket" - mondta a tárcavezető a vasárnap megjelenő Le Journal du Dimanche című hetilapnak adott interjúban.

Szerinte Franciaországnak előnye van a mesterséges intelligencia terén, és "egy ambiciózus projekt felé kell vezetnie Európát".

Az e téren elért sikerek szimbóluma a francia Mistral mesterséges intelligencia (MI), amely szerinte egyike a legjobbaknak Európában.

A Mistral MI "hazánkban dinamikus ökoszisztémát talált, finanszírozást, kulturális modellt, igényt (...) Franciaország továbbra is vezető szerepet fog betölteni a mesterséges intelligencia területén Európában, ha egyszerűsítjük eljárásainkat, ha rendelkezésre bocsátjuk a szükséges tőkét, ha megvédjük nyílt forráskódú modellünket" - mondta Bruno Le Maire.

"Európában minden adott ahhoz, hogy megnyerjük az MI-csatát" - tette hozzá a tárcavezető.

"Eljött az ideje, hogy az Európai Unió összekapcsolja az innovációt és a kockázatot, azáltal, hogy a tömeges beruházást helyezi előtérbe a szabályozás előtt. Mivé akarunk válni? Az újfajta tudás előállítóivá? Vagy csak a Meta és a Google ügyfeleivé?" - fogalmazott a miniszter.

Január közepén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra szólította fel az Európai Uniót, hogy "duplázza meg erőfeszítéseit" a mesterséges intelligencia területén annak érdekében, hogy ne maradjon le az Egyesült Államok mögött. Két hét héttel később a tagállamok jóváhagyták a mesterséges intelligencia szabályozására vonatkozó első jogszabályt, figyelembe véve az induló vállalkozások igényeit. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !