Letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta és évekre eltiltotta a közúti járművezetéstől a bíróság a Tapolcán halálos balesetet okozó, zebrán gázoló férfit

A Tapolcai Járásbíróság egy év négy hónap fogházbüntetésre ítélte és öt évre eltiltotta a közúti járművezetéstől azt az 51 éves tapolcai férfit, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folyik büntetőeljárás.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2022. március 20-án az esti órákban személygépkocsival közlekedett Tapolca lakott területén belül Veszprém irányába derült időben, éjszakai sötétségben, működő közvilágítás mellett, száraz, aszfalt burkolatú úton, közepes forgalomban. A személygépkocsi jobb oldali első ülésén a tanú foglalt helyet, biztonsági övet használtak. A vádlott a megengedett legnagyobb sebességet meghaladva, 63-70 km/h sebességgel közlekedett, majd mivel a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta, nem észlelte a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, neki bal oldalról az átkelést megkezdő sértetteket, és sebességét tovább növelte.

A vádlott nem biztosított elsőbbséget a sértetteknek, amely következtében őket a gépjármű elejével, 72-76 km/h sebességgel elütötte a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. A vádlott vészfékezési reakciója legfeljebb 0,8-1,0 másodperccel az ütközés előtt történt, vagyis ekkor észlelte az eléje behaladó gyalogosokat, akik legalább 5,0-5,5 másodperccel az elütésük előtt megkezdték az átkelést az úttesten. Így a vádlottrészéről legalább 4 másodperces észlelési késedelem állapítható meg. A baleset következtében a sértettek életveszélyes sérüléseket szereztek.

Az egyik sértett a baleset következtében a kórházi kezelése ellenére elhalálozott, a másik sértett pedig ténylegesen 6 hónapon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, esetében súlyos egészségromlás állapítható meg a közlekedési balesettel oksági összefüggésben.

Az ítélettel szemben a vádlott és védője enyhítésért, míg az ügyész a szabadságvesztés és a közúti járművezetéstől eltiltás tartamának felemelése, valamint pénzbüntetés kiszabása végett jelentettek be fellebbezést, így a döntés nem jogerős, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !