Figyelmeztetést adott ki a Nébih: veszélyes anyagot találtak közkedvelt magyar zöldségeken

„Leggyakrabban a citrusféléken azonosítottunk az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szert, valamint a fejes saláta, az uborka, a szamóca, az alma, a körte és a retek azok a fajok, amelyeknél többször találtak szakembereink növényvédőszer-maradékot” – jelezte az Agrárszektornak adott interjúban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, vette észre az atv.hu.

Az interjúból az is kiderült, hogy évente egyszer, előre kiadott terv szerint, rendszeresen, valamint panaszbejelentés esetén is végez szermaradék-vizsgálatokat Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – írja az Index. De ha más esetben merült fel valamilyen probléma, akkor is vizsgálatot rendel el a szervezet. ,,Határérték feletti növényvédőszer-maradványt a vizsgált minták nagyjából 1-1,5 százalékában mutattak ki a mérések" – mondta. 

A hivatal közlése szerint leggyakrabban a citrusfélékről állapítják meg, hogy átlépték a nem megfelelő értéket. A lista az alábbiakat tartalmazza: a fejes saláta, az uborka, a szamóca, az alma, körte és a retek. 

A Nébih szerint évente változik, hogy magyar vagy külföldi termékekkel van inkább probléma. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: