Egy klasszikusnak számító trükkel csaltak ki több mint másfél millió forintot a magyar nyugdíjastól

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság pénzmosás bűntett miatt folytatott büntetőeljárást, mert a megalapozott gyanú szerint egy budapesti férfi a lánya kérésére azért nyitott bankszámlát, hogy oda bűncselekményekből származó pénzt utaljanak át, majd adjanak tovább. A számlára összesen több mint másfél millió forint érkezett - írta a police.hu.

Maga a csalás klasszikusnak mondható: egy 70 éves magyar férfit az interneten keresett meg egy magát amerikai tábornoknak kiadó nő. A csaló azt állította, hogy afganisztáni misszióját követően Magyarországon szeretne letelepedni, és vagyontárgyai elszállításához kért segítséget. A tévedésbe ejtett férfitól a szállítási díjhoz először 480 ezer forintot, majd a vámügyintézéshez még további 1,2 millió forintot kért.

A kicsalt összegeket egy magyarországi bankszámlára utaltatta, a pénzt a számlát nyitó M. László vette fel több részletben, majd lánya, M. Ágnes átadta egy közvetítőnek. Az ügyletek után a bankszámlát a tulajdonos meg is szüntette.

Az újbudai nyomozók később pénzmosás bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki a 82 éves M. Lászlót és a 41 éves M. Ágnest. Vallomásuk szerint egyikük sem tudta, hogy a pénz bűncselekményből származik.

A XI. kerületi rendőrök azonosították és pénzmosás bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki a közvetítőként működő, 37 éves, Magyarországon élő, más bűncselekmény miatt már szabadságvesztését töltő nigériai férfit is.

A nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, a keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészség részére. A csalás feltehetően külföldön élő elkövetőjét egyelőre nem sikerült azonosítani.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !