A sorozás kiterjesztését mérlegeli hadserege erősítésére Ukrajna

Amikor az orosz hadsereg két évvel ezelőtt megindította teljes körű invázióját, az ukrán férfiak lelkesen rohantak országszerte a toborzóközpontokba, készen arra, hogy életüket adják országuk védelmében. Mára, amikor Oroszország uralja Ukrajna nagyjából egynegyedét, és a két hadsereg gyakorlatilag patthelyzetbe került az ezer kilométeres arcvonal mentén, a bevonulási kedv alábbhagyott: sok ukrán férfi úgy kerüli ki a sorozást, hogy otthon bujkál, vagy vesztegetéssel próbálja kivásárolni magát - írja a Szabad Európa.

A hideg és sáros frontvonal mentén a parancsnokok arra panaszkodnak, hogy a hadsereg túl kicsi, és túl sok a kimerült és sebesült katona. Ahogy a háború a harmadik évébe lép, az Ukrajna előtt álló kihívások közül a legsürgetőbb és politikailag legérzékenyebb az, hogy képes lesz-e elegendő új katonát gyűjteni a létszámfölényben lévő ellenség visszaveréséhez.

Ukrajna esetében nemcsak a katonák hiánya teremt veszélyes helyzetet, hanem az is, hogy Kijev kétségbeesetten vár a nyugati katonai segélyekre, amelyeket a háború elhúzódásával egyre nehezebb megszerezni. De az elegendő számú katona mozgósítása olyan probléma, amelyet csak Ukrajna tud megoldani.

A parlament előtt fekvő jogszabály körülbelül négyszázezerrel növelné az újoncok számát, részben úgy, hogy 27 évről 25-re csökkentené a sorozás korhatárát. A javaslat azonban rendkívül népszerűtlen, és arra kényszeríti a választott tisztségviselőket, hogy olyan kérdésekkel birkózzanak meg, amelyek nagyban érintik az ukránok érzelmeit és hangulatát. Meg tudnak-e győzni elég embert arról, hogy áldozza fel az életét? Ha nem, akkor hajlandók-e elfogadni az alternatívát?

Becslések szerint több tízezer katonakorú ukrán férfi tér ki a sorozás elől otthon vagy külföldön.

Mivel nincs elegendő újonc, a fronton a katonák nem pihennek eleget két váltás között. Az elmúlt két év csatáiban kimerültek, és hajlamosabbak a sérülésre. A parancsnokok azt mondják, hogy nincs elég katonájuk offenzívákat indítani, alig elegendő a létszám ahhoz is, hogy megtartsák a hadállásaikat az erősödő orosz támadásokkal szemben.

A parlament előtt lévő jogszabály lehetővé tenné a hadseregnek, hogy több embert hívhasson be, így a már bevonultak többet pihenhetnének, vagy akár le is szerelhetnék őket.

Becslések szerint jelenleg háromszázezer ukrán katona harcol a frontvonal mentén, míg mások másutt szolgálnak – közölték a törvényhozók. Putyin azt mondta, hogy ennél kétszer több orosz katona van Ukrajnában.

Az ukrán hadsereg újabb ötszázezer ember mozgósítását szeretné, de – felismerve, mennyire népszerűtlen lenne egy ilyen lépés – a törvényhozók óvatosan haladnak. Több mint ezer módosító javaslatot csatoltak a jogszabálytervezethez, amelyet még Volodimir Zelenszkij elnöknek is nyilvánosan jóvá kell hagynia.

A tervezet értelmében annak, aki nem reagál a behívóra, befagyaszthatják a bankszámláját és korlátozhatják a külföldi utazásait.

A jogszabályt bíráló törvényhozók szerint a hadsereg nem magyarázta el kellőképpen, hogy a bevonulók számának megugrása hogyan változtatja meg érdemben a háború kimenetelét. A két ország hónapokig szinte patthelyzetben volt, miután az ukránok nyári ellentámadása nem járt sikerrel. De az oroszok nemrég átvették a kezdeményezést.

A parlamentben mérlegelt jogszabály elméletileg kevesebb teret hagyna az elrejtőzésre a férfiaknak, miután minden katonakorú állampolgárnak elektronikus nyomkövető rendszeren keresztül kellene bejelentkeznie a kormánynál. Ez a rendszer segíthet megszüntetni azt az egyenlőtlenséget is, hogy a toborzók aránytalanul nagy mértékben veszik célba a szegény vidéki területeket, hogy bevonulásra kényszerítsék azokat, akik megkerülik a sorozást.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !