Ukrán hadsereg: az orosz fekete-tengeri flotta egyharmada vált működésképtelenné

Az ukrán erők az orosz fekete-tengeri flotta hadihajóinak mintegy 33 százalékát tették működésképtelenné az Oroszország által Ukrajna ellen indított orosz invázió kezdete óta - közölte az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs osztálya a Telegramon.

"Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint hadseregünk 24 orosz hajót és egy tengeralattjárót tett működésképtelenné. Nyílt forrásból származó adatok szerint a nagyszabású invázió kezdetén az orosz fekete-tengeri flotta 74 hadihajóból állt" - írta közleményben a kommunikációs osztály.

Az ukrán különleges erők arról számoltak be a sajtószolgálatukon keresztül, hogy megsemmisítettek a Fekete-tengeren egy orosz radarállomást és annak berendezéseit, amelyek segítségével az ellenség kamikaze drónokkal támadta Ukrajna déli részét.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Telegramon közölte, hogy hatástalanította az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) egy Ukrajnában működő nagylétszámú hírszerző hálózatát, amelynek az ukrán titkosszolgálatok korábbi és jelenlegi tisztviselői is tagjai voltak. A közlés szerint őrizetbe vették az ellenséges csoport öt tagját. Köztük vannak a védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége és az ukrán külső hírszerzés egykori tisztviselői, valamint az SZBU egyik regionális részlegének egy alkalmazottja. "A gyanúsítottak ugyanazzal az FSZB-s tartótiszttel álltak kapcsolatban, aki jelenleg az ideiglenesen megszállt Krím félszigeten tartózkodik. Ennek a hírszerző hálózatnak az volt a feladata, hogy információkat továbbítson Ukrajna védelmi erőiről és stratégiailag fontos energetikai létesítményeiről Oroszországnak" - fejtette ki az SZBU sajtóközleményében. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !