Újabb Sztárbox-epizódról határozott a médiatanács, 10 millió forint bírságot róttak ki az RTL-re

Újabb Sztárbox-epizódról határozott a médiatanács a helytelen korhatár-besorolás miatt: a rosszul megválasztott korhatári kategória miatt 10 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a november 19-én vetített Sztárbox-epizód éppúgy tartalmazott erőszakos jeleneteket, mint a sorozat korábban vizsgált műsorszáma, amely miatt a testület idén januárban már elmarasztalta az RTL-t.

Kifejtették: lezárult a médiatanács nézői bejelentés nyomán indított újabb eljárása, amelynek során a testület a tavaly november 19-én vetített Sztárbox-epizódot vizsgálta a klasszifikációs rendelkezések érvényesülése szempontjából. Az eljárást lezáró határozat szerint a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatta, így nem felelt meg a választott III. kategória (12 éven aluliaknak nem ajánlott) szempontjainak.

A vizsgált epizódot a benne halmozottan előforduló erőszak bemutatására tekintettel ugyancsak a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliaknak nem ajánlott) kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna közzétenni - jelezték.

A médiatanács ezért a 10 millió forint bírság kiszabása mellett a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte a RTL-t.

A jogsértés ismétlődő jellege miatt a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét is 50 ezer forint bírsággal sújtotta a testület - írták.

Közölték azt is, hogy nézői bejelentés alapján vizsgálta a médiatanács a Tények Plusz III. korhatári kategóriába (12 éven aluliak számára nem ajánlott) sorolt január 18-i műsorszámát is, amely egy sorozatgyilkosokkal levelező magyar kriminálpszichológust mutatott be.

A testület szerint a riport nem tartalmazott sem naturalisztikusan ábrázolt erőszakot, sem megrázó, félelemkeltő elemeket, és nem jelenítette meg kedvező színben a sorozatgyilkosokat, ezért annak választott, III. korhatári kategóriája megfelelő volt.

Bejelentés alapján vizsgálta a médiatanács az Összezárva Hajdú Péterrel című műsorszám január 2-i adását: a III. korhatári kategóriában közzétett reality kifogásolt részletével kapcsolatban a médiatanács nem tárt fel jogsértést - közölték.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is; a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak - áll a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !