Összesen több mint kétmilliárd forintot kereshet munka nélkül Novák Katalin

A kétmilliárd forintot is meghaladhatja összességében az az összeg, melyet Novák Katalin havi apanázsként kap élete végéig, miután lemondott az államfői tisztségéről, feltéve, hogy megéri a 79. születésnapját, ami a nők születéskor várható élettartamának felelne meg – derült ki a Transparency International összesítéséből a Népszava szerint.

A volt köztársasági elnököknek halálukig a köztársasági elnök havi fizetésével megegyező összegű javadalmazás jár. A szervezet számításai szerint az államelnöki havi fix a jelen állás szerint bruttó 5 089 392 forint, amire Novák Katalin 79 éves koráig 33 éven át lesz jogosult. Az összeg növekedni is fog, hiszen az államfői pénzt minden évben indexálják, vagyis hozzáigazítják az éves bruttó nemzetgazdasági átlagkeresethez.

A Transparency International az egyszerűség kedvéért a havi bő 5 millió forinttal számolt, így a következő képlet jött ki: 5 089 312 forint X 12 hónap X 33 év, tehát az eredmény 2 015 399 232 forint.

Ebben az összegben persze még nincs benne a gépkocsihasználat, amihez sofőr is jár és a szintén az állam által biztosított lakás. Az egykori államfőket egyébként a nekik járó kiemelt egészségügyi ellátás mellett háromfős titkárság segítheti, valamint évente több tízmillió forintot oszthatnak szét a nekik kedves szervezetek között (ez a jótékonysági keret 2023-ban minden egykori államfő, vagyis Schmitt Pál és Áder János esetében egyaránt 73-73 millió forint volt).

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !