Magyarországon nincs esély a közvetlen államfőválasztásra

A nép által választott államfőnek minden bizonnyal erősebb jogosítványokat is kellene adni, mint amilyenekkel most a parlament által választott, protokolláris feladatokat ellátó államfő rendelkezik - írta a Népszava

Az Alaptörvény mellett több sarkalatos, választási törvény és számos egyéb jogszabály módosítására lenne szükség az ellenzéki pártok által kezdeményezett közvetlen elnökválasztáshoz. Mindehhez az Országgyűlésben kétharmados többségben lévő Fidesz-KDNP támogatása is kellene, amire semmi esély. A köztársasági elnök választásának szabályait az Alaptörvény tartalmazza, s ez népszavazás útján sem módosítható.

A rendszerváltás óta többször felvetődött ugyan az államfő közvetlen választása, de ez a magyar közjogi berendezkedéstől idegen, és Fidesz-KDNP is változatlanul hagyta az 1989-90-ben kialakított „gyenge” elnöki rendszert a 2011-ben elfogadott új alkotmányában. A nép által választott elnöknek ugyanis minden bizonnyal erősebb jogosítványokat is kellene adni, mint amivel a mai, parlament által választott protokolláris feladatokat ellátó államfő rendelkezik. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !