Kálmán Olga: Novák Katalin maga is pedofilsimogató, méltatlan arra, hogy Magyarország köztársasági elnöke legyen

A Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója megfosztási eljárást kezdeményez Novák Katalin köztársasági elnök ellen - jelentette be hétfői, online sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt frakciószóvivője.

Kálmán Olga indoklásként elmondta, pénteken derült ki, hogy az államfő tavaly elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, "aki falazott a pedofil igazgatónak". Hozzátette, hogy K. Endre szexuálisan bántalmazott gyermekeket próbált rávenni arra, hogy hamis vallomásokat írjanak alá arról, hogy nem történt velük semmi.

Aki egy ilyen embernek, egy "pedofilnak falazó bűntársnak kegyelmet ad, az maga is pedofilsimogató, és méltatlan arra, hogy Magyarország köztársasági elnöke legyen" - szögezte le Kálmán Olga. 

Közben Süveg Anna, az LMP szóvivője hétfői online sajtótájékoztatóján azt mondta, pártja álláspontja szerint az egyetlen helyes dolog, amit Novák Katalin tehet, hogy visszavonja a bicskei pedofilügyben hozott elnöki kegyelmét.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, az államfő "újra botrányt okozott" és "gyalázatos döntést hozott", amikor kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, "aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat". Nem is volt olyan rég, hogy Novák Katalin a terrorvádak miatt elítélt Budaházy Györgynek adott kegyelmet - idézte fel.

Süveg Anna azt mondta, mivel az államfő várhatóan nem fogja visszavonni a döntését, az LMP - ahogyan a Budaházy-ügyben - most is kikéri a kegyelmi döntés alapjául szolgáló dokumentációt és döntéselőkészítő anyagokat, valamint az igazságügyi miniszter felterjesztését. Hangsúlyozta: elvárják az államfőtől, hogy személyesen is nyilatkozzon és indokolja meg döntését.

"Annyival bizonyosan tartozunk az áldozatoknak, hogy a bűnösöket elítéljük, ezt minden felelősen gondolkodó ember így gondolja. Mi, Zöldek ebben biztosak vagyunk" - húzta alá a szóvivő, aki szerint a bicskei gyermekotthon alapügye "önmagában is mélységesen felháborító", de a köztársasági elnök "még gusztustalanabbá" tudta tenni azt.

"Megnyugtató magyarázat nincs, csak az államfői hivatal adott ki egy veszteségminimalizáló közleményt arról, hogy ők elítélik a pedofíliát" - jegyezte meg.

Süveg Anna kijelentette: az LMP szerint a kegyelmi jog gyakorlása különleges, kizárólagos jogköre a mindenkori államfőnek, Novák Katalin pedig "másodszor bizonyította, hogy ezzel a joggal nem él, hanem visszaél". (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !