Börtönre ítéltek egy autóeladásokkal csaló férfit Zalában

Jogerősen letöltendő börtönre ítélték azt a férfit, aki autók eladásából, cseréjéből próbált jövedelmet szerezni, de vevőit többször is becsapta - tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Vándor Virág arról számolt be, hogy a vádlott 2020 őszén határozta el, hogy anyagi helyzetének javítása érdekében kocsik eladásból, cseréjéből igyekszik bevételt szerezni, de megtévesztette a vevőit.

Az első esetben 300 ezer forintért kínált eladásra egy Skoda Fabiát, amelyet egy nő meg is nézett, és a vételáron felül még 20 ezer forintot adott, hogy a férfi a nevére írassa a kocsit. A vádlott azonban ígérete ellenére nem jelentkezett, a sértettet csak hitegette a visszafizetéssel, az autót pedig a nő tudta nélkül eladta egy harmadik személynek százezer forinttal olcsóbban.

A férfi 2021 nyarán egy Honda Jazz hirdetésére jelentkezett azzal, hogy két kocsit adna cserébe a 673 ezer forintért kínált járműért. A Honda eladója ki is választotta az egyiket azzal, hogy a műszaki vizsgát a vádlott rendezi, addig pedig használatba kapja a másik autót.

A sértett az autóját a törzskönyvvel, két kulccsal és a műszaki vizsgára szánt 42 ezer forinttal átadta a vádlottnak, aki elhajtott a helyszínről. A vevő csak ezután vette észre, hogy a cserébe kapott autó műszakija régen lejárt és nem is a vádlott a tulajdonosa, aki később elérhetetlenné vált, a Hondát pedig eladta.

Nem sokkal ezután a férfi egy Mazdát kínált eladásra, amelyre egy vevővel előszerződést kötött 130 ezer forint foglalóval, vállalva a műszaki vizsgáztatást is. A vádlott ezúttal is csak hitegette a vevőt, akinek mindössze 40 ezer forintot utalt vissza, az autót azonban 260 ezer forintért másnak adta tovább.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a történteket beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat már az előkészítő ülésen bűnösnek mondta ki három rendbeli - ebből egy nagyobb kárt okozó -, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében, illetve eltiltás hatálya alatti járművezetés vétségében is. A bíróság másfél év börtönre ítélte a férfit, valamint nyolc hónapra eltiltotta a járművezetéstől, de 320 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben, valamint kötelezte 805 ezer forint kár megtérítésére.

A jogerős ítéletben kiszabott másfél éven felül a férfinak további két évet kell börtönben töltenie, mert a Kőszegi, illetve a Veszprémi Járásbíróság korábban más ügyek miatt egy-egy év büntetést szabott ki rá.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !