A MSZP 7 pontos gyermekvédelmi programot dolgozott ki

A gyermekvédelem megerősítését szorgalmazza az MSZP, amely hét pontban foglalta össze javaslatait ehhez.

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke szerdán az ellenzéki párt Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón elengedhetetlennek nevezte a teljes gyermekvédelmi rendszer felülvizsgálatát, és szükségesnek a gyermekvédelmi szakterület képzési és továbbképzési rendszerének felülvizsgálatát, a szociális módszertan helyreállítását.

Sürgette a közneveléshez hasonló bérrendezést ezen a szakterületen, továbbá elmondta, elengedhetetlen az alapellátás pénzbeli támogatási rendszerének és a szakellátásban ellátott gyermekek pénzbeli ráfordításainak a felülvizsgálata. Szükséges, hogy a gyermekvédelmen túl a társszakmákkal, az egészségüggyel, az oktatással is legyen napi kapcsolat - tette hozzá.

Közölte, a teljes magyar jelzőrendszert felül kell vizsgálni a védőnőktől kezdve a gyermekorvosokon át az intézményi dolgozókig.

Korózs Lajos azt a kérdést tette fel, bárki komolyan gondolja-e azt, hogy az alaptörvény módosításával és az intézményvezetők kinevezésének szigorításával a teljes intézményrendszert meg lehet reformálni. Szerinte a problémák olyan mélységűek, hogy azokat a két jogszabály módosításával nem lehet megoldani.

Hozzátette: ha a kormánytöbbség el is fogadja a törvénymódosításokat, azok nem fogják megelőzni a bántalmazásokat, nem javítják a felderítés hatékonyságát, nem lesz senki tehermentesítve az ellátórendszerben, nem lesz képzettebb az ott dolgozó, de még ennivalót vagy zsebpénzt sem kapnak többet a gyerekek.

Ez csak egy kirakatpolitika - hangoztatta, úgy folytatva: nem kellett volna szétverni a teljes szociális ellátórendszert.

Hozzátette: 2010-hez képest harmadával csökkent a gyermekvédelemre költött GDP-arányos ráfordítás.

Elmondta, 110 700 gyermek veszélyeztett ma Magyarországon, 23 500 gyermek él állami gondoskodásban, miközben a gyermekjogi képviselők egyharmadát az elmúlt egy évben kirúgták.

Ismertetése szerint a családjukból kiemelt gyermekek 18 éves korukig 70-80 gondozóval kerülnek kapcsolatba, akkora a fluktuáció.

Korózs Lajos azt mondta, két évvel ezelőtt olyan adatokat találtak, miszerint az Emberi Erőforrások Minisztériumába 785 gyermekbántalmazásról érkezett jelzés és nem történt semmi, ugyanis "az intézmények és a minisztériumok abban érdekeltek, hogy mindent agyonhallgassanak". (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !