4 milliárd forintnyi adót csalt el egy okostelefonokkal kereskedő bűnszervezet

Gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmény miatt áll a Fővárosi Törvényszék elé nyolc vádlott. Az elkövetők 2018 és 2021. között márkás okostelefonok kereskedelmével kapcsolatban adókijátszási céllal hoztak létre olyan céghálózatot, melyben a jövedelmüket az adóhatóság elől eltitkolva 4 milliárd forintot meghaladóan károsították meg a költségvetést.

A Zala Vármegyei Főügyészség vádirata szerint a budapesti vállalkozó vádlott mobiltelefonok és egyéb elektronikai eszközök kereskedelmével foglalkozott. Ismerősével - szintén a fővárosban cégtulajdonos vádlottal - 2018. évben elhatározták, hogy külföldről, Európai Közösségen belüli szállítóktól elektronikai eszközöket – elsősorban márkás mobiltelefonokat – fognak nagy mennyiségben beszerezni. A férfiak az eszközök tényleges eredetének az elleplezése céljából egy több szintből álló fiktív céghálózatot hoztak létre. A többszintű céghálózat kialakítására egy olyan fiktív számlázási láncolat létrehozása érdekében volt szükség, amely azt a látszatot kelti, hogy a láncolat végén elhelyezkedő kft. nem az Európai Közösségen belüli beszállítóktól közvetlenül, hanem a számlázási láncolatban előtte lévő belföldi gazdasági társaságoktól szerezte be az okostelefonokat.

Ezzel a számlázási lánccal a vádlott által irányított cég az adófizetési kötelezettségét jogtalanul csökkentette, a belföldi beszállítók által kiállított fiktív költségszámlák általános forgalmi adó tartalmának levonásba helyezésével.

Az ügy további hat vádlottja szintén gazdasági társaságok ügyvezetői – közülük ketten Szlovákiában – akik a többszintű céghálózat részeként rendszeresen állítottak ki a bűnszervezetet irányító és a „számlagyárat” működtető vádlottak útmutatásai szerint valótlan számlákat.

A vádlottak a bűnös tevékenységüket több éven keresztül, folyamatosan végezték, a csoportot konspiratív módon, hosszabb időre, az adótörvények kijátszására irányuló, rendszeres anyagi haszonszerzés céljából hozták létre és „kódnyelven” kommunikálva működtették.

A vádlott cége 2018 novembere és 2021 márciusa között 4 112 946 000 forinttal csökkentette jogosulatlanul a fizetendő általános forgalmi adó összegét, mellyel a központi költségvetésnek vagyoni hátrányt okozott.

A vádlottakkal szemben a Zala Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszék előtt, melyben fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !