Védelmi pénzt szedett volt főnöküktől két dabasi napszámos

A Dabasi Járási Ügyészség vádat emelt két férfi ellen, akik korábbi munkaadójuktól zsaroltak ki pénzt fenyegetéssel.

A vádirat szerint az elkövetők Dabas környékén termelő gazdáknál vállaltak korábban napszámos munkákat. A munkaadóiktól különböző összegeket kértek kölcsön, amit nem fizettek vissza, így már senkitől nem kaptak több hitelt.

A két férfi elhatározta, hogy egyik korábbi munkaadójuktól "védelmi pénzt" fog szedni, így jutva rendszeres jövedelemhez. Ennek érdekében 2022 évtől egészen 2023 júniusáig heti rendszerességgel több tízezer forintot követeltek egy gazdától. Azzal fenyegették meg, hogy ha nem fizet, akkor őt, illetve családtagjait is bántani fogják, illetve termelőeszközeit megrongálják, terményeit tönkreteszik.

Volt olyan eset is, hogy ha a gazda késett a heti védelmi pénzzel, akkor másnap már az összeg kétszeresét kellett megfizetnie a vádlottaknak. A sértett többször is csak kölcsönből tudta fedezni az elkövetők követéleseit. Emellett a sértettnek rendszeresen saját gépkocsijával kellett fuvaroznia az elkövetőket, illetve családtagjaikat.

Miután több mint kétmillió forintot már kifizetett a sértett gazda, 2023 júniusában a hatóságokhoz fordult, így a rendőrség az előre megbeszélt pénzátadáson rajtakapta a férfiakat. Egyikük egyébként – habár a vezetéstől korábban eltiltották – gépkocsival érkezett a helyszínre, és azzal akart elmenekülni a rendőrök elől.

A vádlottak ellen a Dabasi Járási Ügyészség élet és testi épség elleni fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette és – a vezetéstől eltiltott elkövető vonatkozásában – járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt emelt vádat.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !