Több mint 4000 gyermeket nevelnek azonos nemű szülők Magyarországon

Megtriplázódott a szivárványcsaládok száma az elmúlt években Magyarországon, 4125 kisgyereket nevelnek azonos nemű szülők – derül ki az rtl.hu cikkéből, vette észre a Népszava.

Az rtl.hu külön kikérte az erre vonatkozó adatokat a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH). Ezekből az is kiderült, hogy az ilyen családoknak csak egy része jelenik meg a számokban. Ezt a KSH az adatfelvétel sajátosságával magyarázta. „Akik külön háztartásban kerültek összeírásra, vagy nem jelezték kölcsönösen élettársi viszonyukat, azokról a népszámlálás nem nyújt információkat. A népszámlálási kérdőív arra ad lehetőséget, hogy megállapítsuk, hány fő van, aki bejegyzett élettársi családi állapotú, illetve hogy hányan voltak azok a személyek, akik egy háztartásban élnek, azonos neműek, és élettársi viszonyt adtak meg” – írták válaszukban. A legutóbbi, 2016-os mikrocenzusban 681 kisgyereket nevelő, azonos nemű párt írtak össze. 2022-ben viszont már 2183 azonos nemű pár nyilatkozott arról, hogy kiskorú gyereke vagy gyerekei vannak.

Az rtl.hu több civil szervezetet is megkeresett a számokkal kapcsolatban. A Háttér Társaság jogi programjának vezetője azt mondta, a számok növekedésében közrejátszik, hogy kevesebben kényszerülnek rejtőzködésre, s egyre többen mernek nyíltan beszélni a családjukról. Egyszerűen bátrabbak az emberek, jobban fel merik vállalni, hogy ők az azonos nemű párjukkal nevelnek gyereket vagy gyerekeket – fűzte hozzá Polgár Eszter. Hozzátette, mindez annak fényében érdekes, hogy az elmúlt években a kormányzati kommunikációban egyre inkább célponttá válnak a meleg emberek, a gyerekvállalásra készülő azonos nemű párokat pedig több intézkedés is hátrányosabb helyzetbe hozta.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !