Súlyosabb büntetést kapott a 39 éves rétsági nő, aki társával elkábíttatta, majd kirabolta idős áldozatát

Az ügyészség fellebbezése nyomán kapott súlyosabb büntetést az a 39 éves nő, aki társával elkábíttatta, majd kirabolta idős áldozatát.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség 2022 júniusában rablás miatt emelt vádat két nő ellen, akik 2021. július 28 - án, a délelőtti órákban megállapodtak abban, hogy ismerősüket, az akkor 74 éves rétsági férfit elkábítják és kirabolják. Ezért az elkövetéskor 37 éves rétsági nő 3 darab 1 milligrammos nyugtató tablettát összetört, azt kávéba keverte és átadta a társának, az elkövetéskor 19 éves ludányhalászi nőnek, aki a sértett takarítónőjeként dolgozott.  A férfi a kávét megitta, amitől kb. 2 óra múlva eszméletét vesztette, ezután a nő elvette a pénztárcáját, benne a személyes irataival, 2.000 forint készpénzzel és a bankkártyájával együtt, majd azt átadta társának. A 37 éves rétsági nő a bankkártyával több helyen - élelmiszerboltban és dohányboltokban - vásárolt, összesen 47.995 forint értékben.

Rablás az is, aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyezi.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság 2023 júliusában az idősebb nővel szemben ítéletet hozott, akit bűnsegédként elkövetett rablás bűntette és több más bűncselekmény elkövetése miatt 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélt.

A döntéssel szemben a nő és védője enyhítés érdekében, míg az ügyészség súlyosítás érdekében élt fellebbezéssel. A Nógrád Vármegyei Főügyészség – a járási ügyészség indokait fenntartva – kifejtette, hogy a középmértéktől enyhébb tartamú szabadságvesztés eltúlzottan enyhe a többszörösen büntetett előéletű, többszörös halmazatban álló bűncselekményeket felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt megvalósító nővel szemben. A büntetési célokat kizárólag a hosszabb tartamú, középmértéket elérő tartamú szabadságvesztés szolgálja.

A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék egyetértve az ügyészi fellebbezésben foglaltakkal, a nőt 6 év 6 hónap börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.  A döntés jogerős. 

A büntetőeljárás a fiatalabb nővel szemben jelenleg is folyamatban van, ügyében elsőfokú ítélet ezidáig nem született.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !