Illegális fémkereskedelem miatt indult eljárás három férfi ellen

Az év elején többen is lebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei által végzett közúti ellenőrzéseken, a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron például három férfinél találtak illegális fémhulladékot.

A NAV hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a NAV munkatársai Polgáron állítottak meg olyan autókat, amelyek fémhulladékkal megrakodva tartottak a közeli fémkereskedő telephelyére. "A sofőrök éppen háztartási hulladékokat akartak leadni, de az ellenőrzésekkor kiderült, hogy az elmúlt három évben már több tonna fémhulladéktól szabadultak meg ily módon" - írták.

Az ellenőrzés során az is kiderült, hogy a temérdek fémhulladék nem a saját háztartásukban keletkezett, hanem különféle munkákért kapták cserébe, majd anyagi haszon fejében értékesítették tovább.

Az elkövetők több százezer forint bírságra számíthatnak, velük szemben fémkereskedelmi törvénysértés miatt indult eljárás - tették hozzá.

A fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy a saját ingatlanán legfeljebb három köbméter fémhulladékot tárolhat, olyanokat, amelyek egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkeztek.

Az ellenszolgáltatásért cserébe kapott fémhulladék megszerzése felvásárlásnak minősül - írták.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !