Így váltsuk be a sérült bankjegyet

Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy sérült bankjegy vagy érme került a birtokába, esetleg véletlenül kimosta, elszakította vagy meggyűrte. Jó hír, hogy ezeket egyszerűen beválthatjuk - írta a Metropol.

Ingyen kicserélik

A nehezen felismerhető, valamint a sérült forintbankjegyet és forintérmét senki sem köteles elfogadni fizetésnél. Az MNB, valamint valamennyi hitelintézet és posta díjmentesen cseréli ki ezeket azonos címletű bankjegyre vagy érmére. Nem szükséges hozzá bankszámla, vagy más szolgáltatások igénybevétele.

Nagyobból kisebbet

Más a helyzet akkor, ha a sérült bankjegyet vagy érmét – az értékével megegyező összegben – más címletű pénzre szeretnénk váltani, például sérült 1000 forintot 10 darab 100 forintosra. Ezt csak a hitelintézeteknél és a postahivataloknál tehetjük meg.

Ez már a plafon!

A címletváltás a rendelet szerint nem minősül díjmentes tranzakciónak, így a hitelintézetek és a postahivatalok az átváltásért díjat is felszámíthatnak, ami legfeljebb az átváltandó bankjegyek értékének 3 százaléka, a kifizetett érmék esetében 10 százalék.

Figyeljünk a mennyiségre!

Ha más címletű bankjegyekre szeretnénk átváltani a sérültet, alkalmanként legfeljebb 50 darab bankjegyet vagy érmét válthatunk át. Az azonos címletben történő átváltásnál nincs mennyiségi korlát.

Kérdezzünk rá ezekre!

Nem szükséges készpénzre váltani a sérült bankjegyeket, mivel saját fizetési számlánkra is kérhetjük a befizetést. A bankoknál eltérő lehet a kezelési költség, ezért kérdezzünk rá, pontosan milyen összeg felett és mekkora kezelési költséget kell fizetnünk.

Több, mint a fele

Fontos szabály, hogy hiányos, sérült forintbankjegyet csak akkor válthatunk át, ha a bankjegynek több, mint 50 százalékát benyújtjuk. Erre azért van szükség, hogy elkerüljék az esetleges visszaéléseket, és egy bankjegyet ne lehessen többször átváltani.

Nagyító alatt

Ha nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a sérült bankjegy felülete meghaladja-e az 50 százalékot, a hitelintézetek és a posta jegyzőkönyv felvétele mellett átveszi a bankjegyet, és azt az MNB részére szakértői vizsgálatra továbbítja.

Később megtaláljuk

Ha a sérült bankjegy felénél csak kisebb felület maradt meg, a bankok és postahivatalok továbbítják az MNB részére. Ha a 30 napos őrzési idő alatt benyújtjuk a később fellelt hiányzó rész(eke)t, és ezek bizonyíthatóan összetartoznak és együttesen a bankjegy felületének több mint felét alkotják, akkor azt névértéken átváltják törvényes fizetőeszközre.

Szándékosan megrongálta

A sérült bankjegyek, érméket akkor válthatjuk át, ha a helyszínen megállapítható a bankjegy címlete, valódisága és mennyisége. Nem kötelesek cserélni, illetve átváltani a szándékosan megcsonkított, például félbevágott, átlyukasztott, esztergált forintérméket.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !