Észak-Korea hiperszonikus fegyverrel felszerelt, szilárd hajtóanyagú rakétát lőtt ki

Az Európai Unió határozottan elítéli, hogy Észak-Korea vasárnap új, hiperszonikus fegyverrel felszerelt, szilárd hajtóanyagú közepes hatótávolságú rakétát tesztelt - közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS).

Az uniós külügyi szolgálat szóvivője útján közzétett közleményében hangsúlyozta: az Európai Unió felszólítja a Phenjant, hogy hagyjon fel minden olyan jogellenes tevékenységgel, mely aláássa a nemzetközi békét és biztonságot a régiójában és azon túl.

"A Koreai-félsziget fenntartható békéjéhez és biztonságához vezető egyetlen út az, ha az ország fenntartja a párbeszédet, és eleget tesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti azon kötelezettségeinek, hogy teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon felhagy nukleáris fegyvereivel és ballisztikus rakétáival kapcsolatos programjával" - fogalmaztak.

Az EU készen áll arra, hogy valamennyi partnerével együttműködjön a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelését célzó érdemi diplomáciai folyamat előmozdítása érdekében - tették hozzá.

Észak-Korea két hónapja jelentette be, hogy sikeresen tesztelte új, szilárd hajtóanyagú, közepes hatótávolságú ballisztikusrakéta-hajtóműveit. Phenjannak az ENSZ BT több határozata is tiltja ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtását.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !